19 de juny 2006

El "No" era centralista i de dretes
Quatre apunts improvitsats a la llum dels resultats del referèndum de l'estatut:

1. Vistos els resultats per localitats, una primera regla general: a més participació millors resultats del "Sí".

2. Segona regla general: el "No" ha obtingut millors resultats en les circumscripcions i localitats on el PP té més vot.

3. A la llum de les intervencions d'ERC i de PP, queda clar que les diferents formes de no suport explícit són i seran utilitzades pel PP. La idea-força llançada per ERC en la recta final de campanya de que un percentatge important de vots negatius podria utilitzar-se com a element de pressió en la fase de desenvolupament de l'Estatut per part del catalanisme, ha quedat desmentida.

4. L'abstenció ha estat especialment elevada allà on les opcions d'esquerres obtenen millors resultats electorals. El fet que el principal actiu de cara a les properes eleccions per al PSC i ICV hagi obtingut aquests nivells d'indiferència entre els seus electorats, els hi genera un problema. Cal esperar que també els hi generi una reflexió sobre els costos de mantenir el debat polític en l'eix en que el va deixar Pujol.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Como no tengo tiempo y en espera de hacer una reflexión más amplia solo afirmar que los tres primeros puntos son una correcta descripción y con el cuarto la has clavado. Las esperanzas de la izquierda a corto y medio plazo pasan porque algunos saquen esta misma conclusión.

José de Arimatea ha dit...

El usuario anónimo anterior es su excelencia el aquí firmante.

Fabrizio del Dongo ha dit...

Companys,

Comparteixo plenament to lo que heu exposat abans. Només una impressió, penso que l' abstenció ha vingut més de les files del PSC que de les d' ICV-EUiA. Penso que nosaltres hem sapigut movilitzar millor el nostre electorat (coño, si hasta yo he votado a favor!).

marat ha dit...

Gracies Andresito, gràcies per estalviarme fer un comentari que seria tant semblant al teu que dirien que es un plagi.

Un bon exemple es la ciutat de Barcelona;

Deures: analitzar participació i resultats del No a Sarria Sant Gervasi, i fer el mateix exercici a Nou Barris.

la tomaquera ha dit...

Com deixa entreveure Marat, la participació i acceptació de l'Estatut a Sarrià Sant Gervasi és menor que a zones "txarnegues" com Nou Barris.
De fet passava el mateix l'any 79.
Una diferència: al 79 es va reproduir aquest esquema a la resta de Catalunya. És a dir, les comarques més de la ceba varen participar menys i menys a favor que les zones més metropolitanes. De fet, la comarca amb major participació i acceptació de l'Estatut del 70 va ser el Baix Llobregat.
Aquest cop no ha estat així i algú hauria d'investigar-ne el per què.

la tomaquera ha dit...

Evidentment, volia dir del 79.

Toni Peñafiel ha dit...

Sí, la veritat és que ha sigut una mica estrany el comportament del Sí. A Catalunya s'ha mobilitzat més la gent de CiU i a Barcelona més la gent de PSC, qüestió de recursos de ser.

andres querol ha dit...

toni, toni, toni...

Barcelona no és Catalunya? Massa mestissa? Massa xarnega? Massa poc nacionalista?

Afiliat CCOO ha dit...

Sé que no té res a veure amb l'estatut, però com que dius que estàs a la direcció de ccoo, aprofito per preguntar-te què et sembla la reforma laboral? Sóc afiliat de CCOO i estic francament desconcertat. Salutacions

Anònim ha dit...

Perdona que et digui tomaquera, però en el referèndum del 79, al Baix Llobregat hi va haver una participació del 62% i el Sí va assolir el 86'7%.

En canvi a una comarca com a Osona, que convindràs amb mi que és de la ceba, la participació va ser del 67'4% i el Sí va tenir un 90'3%.

Revisa les fonts i revisa les teves possibles conclusions.

De res.

la tomaquera ha dit...

Ops!
Si és així esbroncaré les meves fonts i em netejaré la boca amb sabó.
Et donaria les gràcies però com ja t'has respost solet no et caldrà.

Pleitaguensam ha dit...

Considerant que la pregunta no era "Amb quin partit estàs d'acord", no creieu que aneu massa ràpids parlant de zones CiU, zones PSC...?

Vull dir que potser descuideu altres variables (difícils de mesurar, realment) com gènere, edat, nivell cultural...

Dic jo, vaja

andres querol ha dit...

Pleitaguen, efectivament necesistarem elements més sòlids (enquestes) per valorar el comportament en el referèndum dels votants dels diferents partits, però el creuament dels resultats de les eleccions amb el dels resultats del referèndum per zones crec que són força concluents.

Una altra cosa és que en cap cas això es pugui extrapolar als resultats de les properes autonòmiques. Hi ha votants d'ERC que han votat "sí" i que continuaran votant ERC, etc. Però és evident que hi influirà en la mesura que la gent haurem de fer balanç de l'acció dels diferents partits (especialment de l'acció de govern) i no sembla que l'actiu Estatut pesi massa en el platet de la balança de molts votants d'esquerres.

P.S. Company "afiliat a ccoo", si et sembla bé miro de fer una entrada sobre la reforma per no distorsionar massa aquest debat. A veure si aquesta tarda puc penjar alguna cosa, ni que sigui d'algú altre.

Toni Peñafiel ha dit...

Andrés, evidentment que Barcelona s'inclou dins de Catalunya no en tinc cap dubte [a més, estadísticament, suposo que seria fàcil trobar altres zones del país més xarnegues i poc "nacionalistes" que la Ciutat de Barcelona.]

Simplement, era per cridar l'atenció sobre aquesta dada a aquelles persones que creuen [i sé del cert que no és el teu cas] que Barcelona és Catalunya, no pas que en forma part i que no han viatjat mai [com a mínim mentalment] més enllà de les línies de metro.

Però bé, això segurament sigui un altre debat.

Salut, company!

Anònim ha dit...

Si al final va a ser q CiU te raó quan diuen que l'immigració (les persones migrades, avans que algú em mati) van a terminar destruint l'identitat nacional de catalonia (that, by the way, is not spain u know?)