18 de jul. 2006

quatre reflexions
'El líder de los populares consideró “un error volver a revivir lo que sucedió en España entre los años 1931 y 1936. En este sentido, ha recordado que en el año 1978, “políticos de diferentes partidos” abogaron por mirar al futuro y no al pasado, reconciliarse y no dividir ni generar te.nsiones. “Y eso es lo que yo voy a hacer”, apostilló'.

Reflexió primera

70 anys. 70 anys del triomf del feixisme a Espanya. 70 anys de l'inci de la dictadura de la por, la ignorància, l'ultracatolicisme, la irracionalitat i l'odi. 70 anys de l'aniquilació successiva de tres generacions dels millors actius d'una país: polítics ensenyants, sindicalistes, líders comunitaris, feministes, artistes i intel·lectuals, escriptors... del que encara paguem el preu en termes de qualitat de la nostra democràcia.

Reflexió segona

Un dels grans misteris de la condició humana és el pes de la història. Deu tenir a veure amb la importància que té l'increment de la memòria en el procès de desenvolupament de la nostra espècie. Sigui com sigui la transmissió del coneixement de la història ha rebut sempre una gran atenció d'aquells que volen conservar o assolir el poder. La història és un important element de legitimació política, així com una font d'incentius i desincentius del comportament col·lectiu. La por a repetir els errors del passat és un poderós fre al comportament humà. Determinar la versió de la història que finalment esdevé hegemònica és un factor clau en les relacions de poder.

Reflexió tercera

El missatge polític de Mariano Rajoy amb motiu d'aquest aniversari infaust que avui celebrem resulta d'una obscenitat sense paliatius. El partit que va fer bandera de l'ensenyament de les humanitats en l'educació secundària reclama la ignorància del franquisme. Aquest crit de "mort al coneixement de la història" ens remet altres discursos: "muera la cultura" va cridar Millán Astray en el famós discurs a la Universitat de Salamanca, "viva la muerte".

El nivell d'irracionalitat i d'obscurantisme cavernari del discurs de Rajoy fa tremolar.

Reflexió quarta

hi ha altres coses que no canvien. Exercici d'agudesa audiovisual: quin d'aquests dos vídeos té més de 70 anys?

vídeo 1 vídeo 2

6 comentaris:

MaNiLS ha dit...

Per 25 cèntims, desxifreu l'autor de la següent mamarratxada:

"Cada vez que ogio la palabra cultura me llevo la mano a la pistola".

a) Manuel Fraga
b) Millán Astray
c) Francisco Franco
d) Ángel Acebes
e) Ramoncín

El temps comença... ja!

Run Lola Run ha dit...

Un dubte, no va ser Unamuno qui va fer el discurs a la Universitat de Salamanca?

andres querol ha dit...

Era un acte en el que parlaven tant Millán Astray com Unamuno. Unamuno donava suport al bàndol franquista, però durant l'acte va acabar enfrntant-se a Millán i va pronunciar la famosa frase: "vencereis pero no convencereis"

Anònim ha dit...

Here are some links that I believe will be interested

Anònim ha dit...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

Anònim ha dit...

Very pretty design! Keep up the good work. Thanks.
»