1 d’ag. 2006

6 reflexions entorn el conflicte de l'aeroport

1. l'ocupació de la pista de l'Aeroport d'El Prat, suposa un abús i un error per part dels treballadors implicats. L'anàlisi de com hem arribat a aquesta situació requerirà un reflexió autocrítica per part dels propis protagonistes, de l'empresa, d'AENA, de les administracions i dels sindicats. Dos apunts: la desconfiança i el referent de que pilots o controladors sempre s'acabin sortint amb la seva tot i la mala imatge social, han estat dos factor claus per entendre els "per què". Respecte el moment, recordar que qui ha decidit prendre decissions complexes just abans de vacances no han estat els treballadors, sinó AENA. Una curiositat, mai no he vist cap responsable polític indignar-se perquè hi hagi gent que es quedi a terra per culpa de la política de over-booking de les companyies. me lo explican?

2. el sindicalisme de classe ha de donar resposta a les necessitats i reivindicacions del treballadors afectats per un determinat problema, però tenint en compte el conjunt dels treballadors. I aquests dies, els aeroports són plens de treballadors que volen gaudir del seu dret a les vacances i que han fet un important esforç econòmic que en molts casos s'ha vist frustrat.

3. entre les reflexions i autocrítiques que cal fer, aniria bé que les empreses i administracions que juguen als aprenents de bruixot fomentant el sindicalisme corporatiu i el fraccionament dels treballadors tinguessin en compte el punt anterior.

4. de totes les claus d'anàlisi possibles (en termes de relacions laborals, de serveis públics, de model d'aeroport, de drets dels usuaris, etc...) s'ha imposat dos idees força: el traspàs de l'aeroport i la necessitat de regular el dret de vaga per evitar els abusos. Qui va dir que el pujolisme ha mort?

5. respecte la qüestió del traspàs: vagi per endavant que crec que seria positiu. Ara bé, que després de 30 anys d'autonomia continuem amb la cantarella de que el traspàs de les competències X a la Generalitat acabarà amb tots els problemes sembla un insult a la intel·ligència. Estic d'acord amb el traspàs perquè crec en les polítiques de proximitat, no perquè pensi que aquí som més llestos. I sincerament: algú creu realment que un cop fet el traspàs de competències serà impossible que es torni a produir un problema com aquest? Decepció: en aquest joc i missatge han entrat tots el partits sense que es pugui diferenciar els d'esquerres i els de dretes.

6. respecte la qüestió del dret de vaga: ahir vaig veure un greu exercici de cinisme al Telenotícies nit de TV3. Per parlar del dret de vaga el presentador ens deia que "molts" advocats laboralistes creien que se n'havia de fer una regulació (s'entén que restrictiva). A continuació uns declaracions de dos advocats, un de Garrigues i l'altre de Cuatrecases. El triple missatge és clar: a) es tracta d'una qüestió tècnica i no político-social (per això parlen advocats i no sindicats, patronals o polítics), b) la postura tècnicament correcta és la dels despatxos que acostumen a defensar uns interessos determinats (per què ningú va entrevistar un advocat del gabinet de CCOO que alguna cosa saben del tema?) i c) els problemes en el dret de vaga es produeixen sempre per abusos dels vaguistes.

No he vist mai ni un sol reportatge de la violència més dura i generalitzada que es produeix en una vaga: la d'aquells empresris que amenacen de manera explícita o implícita els seus treballadors amb represalies si exerceixen el seu dret constitucional a la vaga (no renovació del contracte, no promoció a l'empresa, o simplement "que t'agafin mania").

I l'esquerra política? de vacances mentals.

3 comentaris:

Run Lola Run ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
José de Arimatea ha dit...

Sr. Querol no ha pogut fer un anàlisi més encertat. A la seva pregunta sobre l'esquerra política?. Doncs li deixo un parell d'enllaços i vostè jutgi.

http://es.news.yahoo.com/28072006/4/conseller-saura-passa-mes-tres-hores-atrapat-avio-per-protestes.html

http://www.e-noticies.com/actualitat/saura-i-mayol-queden-atrapats-abans-danar-a-can%E0ries-4369.html

Dr_ Amadeo Levovky ha dit...

No entiendo a la clase obrera, perdone mi falta de capacidad para entenderla Sr Querol. No entiendo el afán por hacer vacaciones,... no veranean en sus casas o en las playas de la costa dorada - lo más adecuado a su condición -, máximo pueden hacen una visita al SPA de Marina d´Or . Ahora todos se toman el avión! Sin ir más lejos Rosario, nuestra asistenta, ha decidido tomarse un mes - lo ha leido bién, un mes! - de vacaciones e irse a Cancún - por cierto destino de lo más pleveyo -.

Antes, mis señores padres, cuando veraneaban nos mandaban a todos y también a las asistentas a la casa del Ampurdán. Ahora ya lo ve; aeropuertos colapsados y nosotros en el hotel por falta de asistenta. Nuevos tiempos.