24 d’ag. 2006

Els examinadors

Astorament, indignació i vergonya. Tres sentiments que fa dies que em provoca el debat sobre el dret a vot dels ciutadans estrangers a les eleccions municipals i pels quals he preferit donar-me uns dies de reflexió abans de fer aquesta entrada.

La proposta d'ICV-IU i PSOE (els cito en aquest ordre perquè són els primers els que han impulsat la proposta i els segons els que s'hi han sumat) per regular els dret dels ciutadans estrangers extracomunitaris a les eleccions municipals respon a una assignatura pendent de la nostra societat. Al respecte només cal dir que la qüestió estava prevista des del primer moment a la Constitució Espanyola (1978) respecte al sufragi actiu que més endavant va incorporar el sufragi passiu com a conseqüència del procès d'integració europea. Que fruit del naixement de la ciutadania europea (Tractat de la Unió Europea), des de 1992 tots els ciutadans europeus residents a Espanya gaudeixen d'aquest dret. Que la proposta d'IU-ICV lluny de ser excessiva, és restrictiva en tant que es basa en una interpretació estricta del text constitucional (vid. articles 13 i 23) pel que fa al criteri de reciprocitat. Al respecte, em limito a remetre'm a la posició de CCOO de Catalunya , amb la que m'identifico plenament.

Però allò que m'ha deixat absolutament bocabadat és la duríssima reacció que ha tingut al respecte el nacionalisme català i la blaníssima defensa(?) de la proposta per part de la socialdemocràcia orgànica catalana realment existent. La qüestió de la immigració fa caure, cada cop més, caretes i en aquest debat n'han caigut unes quantes.

Parteixo de que la base essencial de la democràcia i del sufragi universal és el principi de que tots aquells a qui afecten les decisions puguin participar en les mateixes en plena igualtat. L'única legitimitat requerida per al dret de vot és ser ciutadà (és a dir titular de drets i deures). Qualsevol posició que condicioni aquest dret a altres consideracions com siguin el volum d'impostos que es paguin, el coneixement de llengües, el sexe, o el compartir una suposada "cultura nacional" és simplement antidemocràtica.

Des d'aquest punt de vista, la posició de CiU i ERC de negar el dret a vot o de condicionar-lo a un exàmen de cultura catalana és senzillament autoritària, etnicista, racista i antidemocràtica. És autoritaria perquè es basa en què els drets són una concessió feta des del poder ("no podem anar regalant drets" ha declarat Duran, "la concessió d'aquest dret no és prioritaria" segons declara la ex-consellera Simó) i no una conquesta social basada en la justícia. És etnicista perquè condiciona l'accès a la plena ciutadania a l'assumpció d'una "cultura nacional" (en què consisteix aquesta cultura? qui determina quins elements en formen part?) i considera que existeix una "naturalesa" nacional que no ha de poder ser alterada. És racista perquè cap d'aquests partits ha vist mai cap problema en que un alemany, un suec o un polonés resident a Catalunya puguin tenir dret de vot a les municipals. Totes les pors a la "desnaturalització" han aparegut quan hom es planteja reconèixer aquest mateix dret a ciutadans de països més pobres, en alguns dels quals predominen altres tonalitats de pell i altres religions. És antidemocràtica perquè la democràcia és el poder de tot el "demos" i no només d'una part seleccionada des del poder via oposicions.

Cauen les caretes de la modernitat i queda finalment clar que tant a CiU com ERC existeix un íntim convenciment de que la nació catalana és quelcom que no poden alterar democràticament els ciutadans de Catalunya, perquè els trascendeix. Una essència de la que ells (i només ells) en són els guardians autoerigits.

D'altra banda l'actitud del PSC en aquesta qüestió resulta simplement vergonyosa. Es limiten a mirar a una altra banda, a dir que d'aquest tema no és prioritari parlar-ne perquè no és competència de la Generalitat (!!!) i a demanar en veu baixa a Zapatero que calli i deixi d'emprenyar. Nosaltres tant contents de nosaltres mateixos i resulta que el socialisme espanyol té una postura més democràtica que el català, i que la dreta espanyola manté una postura més democràtica que la catalana (!!!). Ves per on.

Sincerament, les condicions dels països d'origen dels ciutadans estrangers extracomunitaris han de ser duríssimes, només així s'entén que acceptin viure en aquest indret llastimós i indigne en que estem convertint casa nostra.

Finalment llanço una proposta des d'aquesta humil bitàcora als senyors Mas, Duran, Carod i Puigcercós: renuncio ha demanar-los que per a ser candidats hagin de passar un exàmen de cultura ciutadana i democràtica (que pel que veig tindrien problemes per aprovar) a canvi de que ells renunciïn a fer proves de selecció de quins ciutadans són dignes de votar-los (o no).

Una vegada més em quedo només amb ICV-EUA (i van unes quantes aquest estiu).

22 comentaris:

Ramon Armengol ha dit...

Si es que somos los mas mejores

anarresti ha dit...

Absolutament d'acord amb la teva anàlisi. Alguns comentaris complementaris:

1.El meu diagnòstic sobre el perquè d'aquesta furibunda reacció és encara més pessimista q el teu. Certament hi ha etnicistes a CiU i ERC però q el PSC s'hagi apuntat al linxament crec q apunta q la raó de fons és una altra. Ras i curt: els "partits d'ordre" tenen por de com reaccionarien les seves bases electorals. Lamentablement el rebuig polític reflecteix, i alhora reforça, un rebuig social ben real.

2.Si l'anterior fos cert estaríem davant l'adopció de "l'estratègia Sarkozy": disputar el vot a l'extrema dreta amb els seus propis arguments. De veritat es veuen PSC i ERC jugant a aquest joc?

3.Cal denunciar les fal·lacies de l'argumentari opositor. És cert que molts països europeus fan proves de coneixement de llengua i cultura. Però són per accedir a un nivell màxim de drets de ciutania (la nacionalitat), no pas un nivell bàsic (el sufragi)

4. És increïble exigir als immigrats una competència lingüítica que no podrien tenir per molt que vulguessin: ¿algú s'ha molestat en comparar les places disponibles en les escoles d'adults d'aquest país amb el nombre d'estrangers residents?

Anònim ha dit...

Si podeu, llegiu-vos l'editorial d'en Joan Saura a La Vanguardia d'avui (25-08-2006).

anarresti ha dit...

Per anar fent bullir l'olla al respecte:

http://anarres.zoomblog.com/archivo/2006/08/25/immigrant-es-el-terme-que-utilitza-el-.html

Toni Salado ha dit...

Hola Andrés!!! Soc el Toni Salado d'EUiA (i d'Acció Jove...no me'n oblido...). He arribat al teu blog des del blog de Sandro. T'afegeixo com a link al meu blog. Si et ve de gust, donat una volta pel meu blog, a veure si t'agrada. Una abraçada i força ICV-EUiA!!!!

jugador de lego, amic apòcrif ha dit...

Hola!

He arribat ací des del blog d'anarresti, i mira, estic d'acord amb el teu escrit, subscric tot el que dius.

Com sempre, ací l'últim que arriba és qui més èmfasi posa a no obrir mai més la tanca. Paciència..

P.D. No m'adscriuré a ICV perquè queda fora de la meua circunscripció ;)

Run Lola Run ha dit...

Comparteixo l'escrit i la teva indignació, no cal dir-ho.

És preocupant la concepció de Catalunya que tenen: invariable, inmutable, bé, de lliure interpretació tan sols per a ells.

Tandebó s'acabin picant els dits

andres querol ha dit...

D'acord amb tots els comentaris. I respecte les aportacions de l'anarres, caldria preguntar-se perquè en aquest país pel que fa a coneixements lingüístics sempre som més exigents amb qui menys possibilitats té.

Fabrizio del Dongo ha dit...

No puc aportar cap argument nou a lo que ja heu dit però vull recolçar-vos i sumar-me a la denúncia de com s' està tractant el fenòmen migratori.

el blog del Marañón ha dit...

no es podien dir les coses més clares
I després des d'ERC es fan seu un nacionalisme integrador. I en realitat et trobes cada militant tant racista que deixa'l córrer.

Anònim ha dit...

Andrés, Esquerra està a favor del dret a vot dels immigrants, i no està demanant cap examen, sinó que el debat no s'ha de reduir al dret a vot, sinó a tot el procés d'acollida.
No facis demagògia com sempre. Teniu una obsessió malaltissa (serà cosa de l'estalinisme) contra una part de l'esquerra no dogmàtica que creiem que el dret a l'autodeterminació no s'aplica només a palestina sinó que també val per aquest país.

Anònim ha dit...

anònim,

quina part del procés d'acollida, en particular pel què fa als deures, creus que no està ben assolit?

Què hagués passat si haguéssim esperat a aconseguir la integració complerta de les dones a totes les funcions socials abans d'implantar el sufragi femení?

la tomaquera ha dit...

És ben curiós, que algú que acusa de demagog al Querol s'atreveixi a posar-se a la boca "l'estalinisme".

Si alguna cosa caracteritza a la gent de dretes és que, siguin liberals, conservadors, tecnòcrates, monàrquics o de l'Opus Dei, tots acusen a l'esquerra d'stalinisme.

Jo tinc molt clara la diferència entre un nazi i un nacionalista reaccionari i unineuronal.

Ramon Armengol ha dit...

Pero un nazi no es un nacionalista radical?

A mes, desde quan ERC ha sigut d'esquerres a part del nom del partit? On son el 1 de Maig? No van pactar amb el PSOE la reforma fiscal? O els pressupostos que inclouen una part del 4rt cinturo?

Me asaltan las dudas

D'Anton ha dit...

Per cert, Andrés, la teva cultura democràtica i de ciutadania és la guillotina del Robespierre?

andres querol ha dit...

Escolteu, preferiria que aquest bloc no es convertís en una mena de sarau on intercanviar insults, uns i altres.

En resposta a la intervenció de l'usuari anònim inicial m'gradaria dir alguna cosa:

1. La posició d'ERC l'espressen els seus portaveus i en aquest cas és coincident amb la de CiU. De fet des d'ERC s'ha acusat a CiU d'apropiar-se les seves propostes.Al respecte et proposo visitar el web d'ERC on aquestes posicions estan recollides.

2. Estic una mica cansat de que sempre que algú des de l'esquerra faci intervencions dures se l'acusi de demagògia. L'escrit inaugural d'aquest debat al bloc pot ser més o menys encertat, però no és demagògic. Demagògia és apel·lar a les vísceres amb propostes irrealitzables per manipular les ments. I crec que jo no he fet això. Ni tan sols tinc cap interés en desqualificar cap partit. Si hagués estat així podríem haver parlat de moltes altres declaracions de dirigents, però això hagués desviat l'atenció del tema central, que és el que interessa.

3. En el post utilitzo qualificatius polítics durs (etnicisme, autoritarisme, racisme, etc.) però precisament per això intento justificar i argumentar el seu ús, intento posar-hi rigor (que és el millor antídot contra la demagògia). A més, els calificatius es refereixen a propostes polítiques, no a persones ni organitzacions (hi ha una diferència substancial entre dir que algú a dit una tonteria o dir que algú és tonto). En canvi en el teu comentari et refereixex a mi i a un "vosaltres" indeterminat, com a dogmàtics i estalinistes sense justificar l'ús d'aquest terme. La qual cosa no ajuda massa al debat. De fet, això seria un bon exemple de demagògia.

4. Tot plegat però, no és massa útil ni interessant. Tot i el meu dogmatisme preferiria parlar de quines propostes diferents existeixen respecte la qüestió del dret a vot dels ciutadans estrangers i com s'argumenten. Estàs, sempre, convidat a expressar la teva opinió al respecte.

PS. Per cert, personalment sempre he defensat el dret d'autodeterminació de tots els pobles, la qual cosa inclou evidentment el meu.

andres querol ha dit...

Ah, respecte el comentari de d'anton, la meva cultura democràtica i de ciutadania (força limitada, d'altra banda) tracto d'expressar-la fent-me responsable dels meus propis comentaris, especialment quan expressen crítiques a altres persones i organitzacions, mitjançant la firma dels mateixos amb el meu nom real. I a partir d'aquí, com diu el poeta, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui...

Fabrizio del Dongo ha dit...

Aquest és el meu Andrés!

Run Lola Run ha dit...

1 a 0 a favor de la argumentación

D'Anton ha dit...

La falsa modèstia no va amb tu, Andrés. Estàs molt ben format, cosa que fas amb continuïtat, aprofites molt bé els teus espais.
Suposo que l'argumentació és implícita en el comentari anterior, tant amb el nom que cobreix en la clandestinitat la meva identitat, com en la imatge que tens associada al teu nom.
Com que parles de ciutadania i tens el Robespierre com a imatge identificativa, suposo que el teu referent és aquest líder jacobí, que es va passar fins i tot ell mateix per la guillotina.
El comentari era una petita ironia per l'acord que vols arribar amb els polítics que esmentes i que poses al mateix sac, humilment en la meva opinió, d'una manera poc rigorosa. Si observes amb atenció les declaracions d'Esquerra i l'acció política, te n'adonaràs.

andres querol ha dit...

D'acord, doncs, m'aniré fixant a veure si me n'adono. Però continuo preferint Rosbespierre a DAnton, com a mínim al primer se'l coneixia com l'Incorruptible i al segon més aviat pel contrari.

Salut

Quo Vadis ICV? ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.