29 de set. 2006

Avui: èxit en la vaga de la construcció

Avui tenim vaga al sector de la construcció a Catalunya, així que ens ha tocat fer de piquets informatius. Per tant arribem rebentats d'estar visitant obres des de les 7:00 del matí i amb les forces justes per a fer quatre apunts:

1. Les reivindicacions que originen la vaga estan vinculades a les mesures de salut laboral en un sector on l'augment constant dels accidents mortals no provoca cap canvi d'actitud en uns empresaris que mantenen marges de benefici excepcionals. El seguiment de la vaga està sent superior al 90%, per la qual cosa hem de felicitar a la Federació de la Construcció i Fusta de CCOO per l'excepcional tasca informativa, amb unes de 200 assemblees informatives prèvies.

2. Una altra bona notícia és l'aprovació ahir al Congrés dels Diputats de la Llei reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció, que està originada per una Iniciativa Legislativa Popular de CCOO, que des de fa una dècada està exigint i fent pressió per aconseguir una regulació. Com diu un amic meu, ser de CCOO vol dir ser perseverants, i finalment la perseverància sindical ha obtingut fruits. Per suposat, la dreta ha fet de dreta, i PP i CiU (ves per on, per defensar els poderosos contra els treballadors sempre són tan amics) han votat en contra. La subconbtractació descontrolada és el veritable càncer d'un sector on en una mateixa obra podem trobar més de 60 empreses treballant, i està en l'origen de la indefensió dels treballadors i treballadores i dels accidents de treball.

3. Tercera bona notícia. Una sentència judicial a Madrid condemna a penes de presó als responsables d'una obra en funció de les seves responsabilitats en la mort de treballadors en accident de treball. Es tracta de la primera vegada que es produeix una mesura d'aquest tipus. Quan haguem llegit la sentència, valdrà la pena fer-ne una entrada específica al respecte.

En definitiva, tres notícies d'èxits en l'acció de CCOO en la lluita contra la sinistralitat en la construcció, tres notícies que no són flor d'estiu sinó part d'estratègies sostingudes durant anys de proposta i movilització. No podem dir que tinguem cap vareta màgica, però els companys de la Constru demostren que el sindicalisme és l'eina útil dels treballadors en defensa de les seva salut i condicions de vida. Felicitats.

PS sé que dec respostes, prometo donar-les de seguida que pugui.