29 d’oct. 2006

Capitalisme immoral

El títol d'aquest post és facilment criticable des de diversos punts de vista. D'una banda, no faltarà qui argumenti que "capitalisme immoral" és una expressió reiterativa, que en l'ànima essencial del capitalisme es troba la voluntat del benefici individual sense cap altra consideració, que aquest és el seu únic motor. D'altra banda l'ús del terme "immoral" en economia o en política pot ser fàcilment titllat de cursi. I fins i tot es pot dir que l'ús del terme "immoral" presuposa l'existència d'un codi moral universal més enllà de la voluntat de les persones, i per tant incontrovertible, el que caracteritzaria un pensament dogmàtic. Potser. Però crec en el matís. I potser en el matís es trobi quelcom semblant a l'ètica.

El personatge la foto del qual encapçala aquestes línies, representa una icona clara del capitalisme immoral. Li hem llegit algunes de les expressions més hipòcrites i cíniques que mai hem tingut ocasió de llegir. Segons ell, la NIKE no és responsable de que els seus productes s'elaborin per part de treballadors semi-esclaus, sovint nens, sense drets i que cobren salaris de misèries, condemnats a una existència que els deshumanitza. La NIKE es limita a contractar fabriques de països del sud, les condicions de treball en aquestes fàbriques no són responsabilitat de la NIKE, sinó dels seus propietaris. Evidentment, si en aquestes fàbriques es milloressin els salaris, o es reconeguessin dies de festa, o unes mínimes mesures de salubritat, el cost de les pilotes, les samarretes i les bambes pujarien i la NIKE passaria a contractar altres fabricants que li garantissin un cost menor, a qualsevol preu. Però, d'això se'n diu mercat lliure. Sí, i immoralitat.

Com pot un èsser humà digne d'aquest terme desentendre's fins a aquest punt de la vida d'altres èssers humans? Com pot arribar a frivolitzar fins a aquest punt amb el patiment que els seus amics i clients provoquen en milers i milers de persones? Com pot atrevir-se un individu així a jutjar prepotentment les persones que democràticament es presenten per a ser elegits diputats i diputades del Parlament de Catalunya? Persones com aquest senyor estan darrera dels pitjors mals d'aquest món, del patiment i la desgràcia de milions i milions de persones. Quina mena de societat és la que atorga a un personatge tan absolutament indesitjable un alt reconeixement social?

A vegades, em venen ganes d'acompanyar la meva amiga Lilith quan diu que preferiria viure a Groenlàndia. De moment esperarem a veure que passa dimecres...

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest home se li ha de comunicar que al nostre pais hi ha democracia i que tothom te dret a ser escollit com a president de la mateixa manera que ell pot dur aquestes americanes sense que ningu l´increpi per aixó.tot i que si un dia m´el trobo............

Fabrizio del Dongo ha dit...

Efectivament Andrés, és una redundància. El capitalisme en sí és immoral i, en conseqüència, tot defensor d' aquest sistema defensa una immoralitat. Ara, dit això, tampoc criticaria al Sala-Martín per la vehemència que acostuma a tenir i per lo molt que es creu l' ideari liberal més ortodoxe. Ell és lliure de defensar les seves idees però nosaltres també hem de ser lliures i tenim l' imperatiu moral de criticar les seves idees que tants morts i tant patiment han causat i causen.

andres querol ha dit...

Fabrizio el és lliure d'expressar les seves idees i els altres de criticar-les. També el pavo de plataforma per catalunya és lliure de dir les barbaritats que diu sobre immigració, i Le Pen també és lliure... en general tracto de criticar idees i no persones. Però en aquells casos en que les persones expressen idees d'odi o de menysteniment d'èssers humans, crec que també s'han de criticar les persones en elles mateixes

Anònim ha dit...

vale pero aixó no l´excusa de portar les jaquetes que porta. Que mal gusto oiga!

Run Lola Run ha dit...

sip, em reitero company, sento més empatia amb un pingüí que amb la majoria dels catalans.

andres querol ha dit...

ejem, a Groenlandia no hi ha pingüins

Run Lola Run ha dit...

weeno, perdón, esque no veia els documentals de la 2... no será tan grave...

Fabrizio del Dongo ha dit...

Andrés, el que volia dir, tal i com hem parlat aquest matí, és que jo crec que com persones d' esquerres que som, tenimel deure de criticar el capitalisme i les idees liberals. Arabé, com a democrates que també som, hem de sapiguer respectar la diversitat d' opinions que hi ha al si de la nostra societat. Si el Sr. Sala-Martí és un liberal, doncs jo criticaré les seves idees però entenc que ell és molt lliure de ser liberal, de la mateixa manera que jo també ho sóc de ser ecosocialista.

la tomaquera ha dit...

El problema és que una cosa és pesar i dir i altre és fer... i no tinc clar que es pugi donar llibertat per a fer el que es vulgui, en matèria econòmica. Be, de fet ho tinc clar: no es pot.

Impressionant coneixement geogràfic, Andrés... estic orgullós de tu