19 d’oct. 2006

Diari de campanya: dia -12

La força dels opinadors

Avui la polèmica de la campanya recollida als mitjans ha voltat entorn a un material de campanya de Joves d'Esquerra Verda. El material consistia en un preservatiu l'envoltori del qual portava per lema "Folla't a la dreta. Fes-t'ho amb Iniciativa" i recollia diferents propostes de dretes formulades pels candidats de tots els altres partits. Al lector o lectora inquiet li proposo un exercici: agafa els diaris d'avui i mira com han tractat la notícia (crec que només surt a El Mundo, El Periódico i La Vanguàrdia) i fes el mateix demà. Amb excepció d'El Mundo (que li ha dedicat la foto de portada i que tots sabem què és), els altres dos diaris hi feien referència una mica de passada dins de la notícia més general de l'acte d'ICV-EUiA a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquests diaris (gens sospitosos de simpatitzar amb l'esquerra transformadora) li han donat un tractament més aviat anecdòtic i simpàtic. De fet he vist repartir aquest material en algun acte i ahir en un sopar de la Laia Ortiz amb sindicalistes i no he vist ningú que s'escandalitzés. Però avui tot és diferent. Per què? Perquè aquest matí ja han fet la seva funció les tertúlies.

Indignació, barroerisme, crits al cel... La gent de JEV ha pogut comprobar avui en la seva pròpia carn una veritat bàsica del debat públic: els fets són els que són, però la percepció pública d'aquests fets la construeixen els "opinadors" oficials dels grans mitjans de comunicació, que agafen els fets i els expremen fins a convertir-los en les percepcions que més convenen als interessos als que serveixen cada un d'ells. Així, els debats electorals o el Debat de l'Estat de la Nació no el guanya qui més bé ha argumentat, sinó qui diuen els opinadors al dia següent. Opinadors gens neutres ni objectius, com sabem.

ICV-EUiA no té pactes de sang amb cap grup empresarial de la comunicació que li possi opinadors al seu servei. I contra ICV-EUiA molts "opinadors" tenien ganes. El fet és que al material en qüestió no es criticaven únicament els partits de dretes, sinó que també es recollien les propostes de dretes de PSC i ERC, i això no es perdona.

Per tot plegat la direcció de Joves d'Esquerra Verda ha optat prudentment per retirar aquest material, i fan ben fet. Tot plegat em serveix per a explicitar el

motiu 3 pel que votaré ICV-EUiA l'1 de novembre
ICV-EUiA és l'única opció electoral que ni té ni busca conxorxes amb els grups econòmics i mediàtics de poder

Per la qual cosa únicament responen davant dels seus electors. Certament paguen cara la seva independència (només cal veure el tractament que reben als mitjans), però és precisament aquesta independència la que dóna sentit a la seva existència. I que duri.

21 comentaris:

Sandro Maccarrone ha dit...

Andres, jo també he flipat "un rato".

Des d'aquí un salut solidari als companys i companyes de JEV. I com deia el poeta: "a cabalgar, a cabalgar..."

Anònim ha dit...

ostia, a mi realment em sembla poc explicita, a mi m´hagues agrada´t més follat a la de dretes, o al de dretes ( allá cada cual, evidentemente). Per cert els ondons de marres....?on son?

la tomaquera ha dit...

Muy flojito, compi, hay que ser mas contundente...
http://latomaquera.blogspot.com/2006/10/la-pell-fina.html

anarresti ha dit...

No t'indignis Andrés, que ens han fet un gran favor: per als petits, sense escàndol no hi ha ressó mediàtic. Trist però cert. Una altra cosa és que no puguis abusar d'aquestes dinàmiques perquè acostumes als media i sempre la voldran més grossa (la provocació, vull dir) Un vell col·lega m'explicava la mort de la Crida a la Solidaritat perquè, entre altres factors, els mitjans els hi demanaven numerets cada cop més bèsties per traure'ls a la tele. Al final o et cremes a lo Bonzo a Pl.St.Jaume o no hi ha 30 segons de glòria.

En fi, ànims per la Laia i que li sigui lleu l'allau de moscons de dretes que començaran a fer-li proposicions deshonestes
;-)

Toni Peñafiel ha dit...

Anònim, ús propi de la organització! xD

Anònim ha dit...

És el preu que s'ha de pagar per ser independents i autònoms del complex mediàtico-econòmic sòciovergent.

Proposta: L'esquerra de debò ha de crear el seu propi complex mediàtic... serviria de contrapes, no?

Per altra banda, crec que la doble moral o la doble "bara de medir" l'han aplicat d'una manera exagerada. Ara resultarà que tots copulem, fem l'amor o fins i tot fem intercanvi de fluxos corporals, "papá pone una semillita en mamá..." Quina hipocresia!

Crec que la campanya ha fet la seva funció , fins i tot, ha sobrepassat les expectatives.

Des d'aquí, una salutació cordial i recordeu... cap a la dreta no!

JC

anarresti ha dit...

La meva opinió sobre les camanyes electorals realment pornogràfiques:
http://anarres.zoomblog.com/

osamacule ha dit...

Primer de tot em sembla una campanya molt fluixa, la veritat, sense solta ni volta, però és que a més és comet una flata d'ortografia bastant gran. tothom en fa, de faltes, jo el primer, però no en un cartell de campanya. Es pot passar per molts filtres correctors abans de llançar-la. El lema hauria de dir Folla't la dreta, no a la dreta, que canvia molt el significat

"tati-no logo" Soulbizarre ha dit...

SALUT I ECOSOCIALISME

Pleitaguensam ha dit...

Puritanisme polític

Una pena

LALO de PELAEZ ha dit...

Ha mancat cintura dels germans grans. Una vegada més els alumnes superen els mestres...

Qualcosa di Sinistra ha dit...

Andrés, vas tard. La 27 Divisió ja ha fet un comentari sobre la impagable entrevista del Sala i Martín al Carod.

Toni Peñafiel ha dit...

osamacule, et recomano llegir marcalgirbau.blogspot.com

cofradia pepe carvalho ha dit...

Cofradía en marcha!!!

Anònim ha dit...

Quina baixada de pantalons de les joventuts davant la direcció d'ICV.
I aquests ens han de defensar dels poders fàctics? O faran com el tema de l'estatut, que van acceptar de seguida el que va pactar la dreta catalana amb el PSOE!
Si les joventuts no planten cara als partits, no canviarem res.
Els vicis s'hereden.

Qualcosa di Sinistra ha dit...

avui, sense anar més lluny, a la Vanguardia hi ha una entrevista en la que el Carod es baixa els pantalons, que dius tu, davant del Sala-i-Martín. Ho podràs veure a La 27 Divisió.

Toni Peñafiel ha dit...

Anònim, com a mínim nosaltres no fem el ridícul parlant d'independència i socialisme mentre el nostre candidat a President de la Generalitat fa competicions de neoliberalisme amb Xavier Sala i Martín amb frases de l'estil "Penso que Estat com menys millor..., encara que sigui català".

Anònim ha dit...

Andres, no me ha quedado claro... a quien has dicho que vas a votar?

;)

Ramon Goma Segui ha dit...

He, he, he. Què progres que sou! Ca fort tiu! Sou més vells que l'anar a peu! "Folleu, folleu, que el món s'acaba!". Ho va dir qui? Cap a finals dels anys cinquanta, el senyor Santacreu, gran fatxa, home de Fraga a Catalunya i amo del Brusi en una època complicada. I ara vosaltres monteu un gran drama a propòsit d'aquesta criaturada del "folla't a la dreta". Ohhhhhhh, què revolucionari és tot aixo! Què radical! Què gauchista! Canviareu el món! Us recordo la frase de la película del Tarantino: "no nos chupemos las pollas tan pronto". Suposo que és un llenguatge que enteneu bé. Madureu, madureu.

Anònim ha dit...

Quina poca independència que tenen els JEV's del seu partit mare, no?

-----[HARRISON]----- ha dit...

Després de llegir bastantes cosetes sobre el tema, segueixo pensant que se n'ha fet un gra massa i que no n'hi havia per tant...Dit això, pels qui no ho hagiu pogut sentir-ho, a Antena3, al programa matinal de "El ruedo iberico" van cualificar el lema de "machista y que incita a la violencia"...en fi...

per cert!Toni em sembla fantàstic que siguin per consum intern!!!!!

Salut i revolució!