15 d’oct. 2006

Diari de campanya: Dia -15

10:00 D'aquí dues hores comença la campanya.
(amb permís de Joves d'Esquerra verda)
1.05 Acabo de tornar de l'emplafonada
Emplafonada és un concepte que als habitants de l'àrea metropolitana i als militants de partits "amb possibles" no els hi deu de dir res. Per a la gent d'ICV del Bages, emplafonada és un concepte de significació variable. Fins al dia abans de la campanya, emplafonada vol dir passar pel local baixar de l'altell u nombre determinat (segons els casos) de planxes de fullola gruixuda i enganxar a cada planxa un cartell amb cola. A partir d les 00:00 hores del dia d'inici de campanya, emplafonada vol dir anar pels carrers penjant aquests mateixos plafons dels fanals amb brides. Després del dia de les eleccions el concepte és un altre: desemplafonar. Com haurà deduït el lector espabilat, desemplafonar vol dir passar pels mateixos carrers recollint els plafons que no hagin destrossat els brètols i tornar-los a pujar a l'altell del local. Aquesta pràctica militant tracta de substituir les vistoses banderoles quan no hi ha prou diners per pagar-les.

Quan vas d'emplafonada t'acabes trobant sempre amb les empreses que enganxen les banderoles dels altres partits (o les del teu, quan n'heu pogut pagar unes quantes). Aquesta nit hem notat un canvi respecte conteses anteriors. Fins ara les empreses pagades pels partits per enganxar banderoles, enviavengrups de treballadors amb camions grua. Avui, la gent que hem vist eren parelles de treballadors amb accents centroamericans pujant-se a unes escales poc fiables. I em jugo un sopar a Casa Leopoldo a que cobren a tant per cartell. I unesmorzar a la Boqueria a que no saben què és un contracte de treball. Evidentment els responsables dels partits que els lloguen no deuen ser-ne massa conscients (dormen a casa mentre es pengen les banderoles) peròcaldria que fessin una reflexió crítica al respecte. La foto trista d'aquestes eleccions podria ser la d'un d'aquests treballadors sense drets reconeguts i amb els màxims índex de precarietat penjant cartells de candidats que prometen una societat millor.

3 comentaris:

LALO de PELAEZ ha dit...

Encara que els representants dels partits no ho sàpiguen, és la seva obligació, saber en mans de quí deleguen la seva feina.
O no?

la tomaquera ha dit...

Es podrien demanar els TC, preguntar ls sindicats què saben de l'empresa, etc.
I també cal incloure les empreses que fan els mailings, les txapes o les engantxines...

Qualcosa di Sinistra ha dit...

ahí, ahí, querol. La 27 Divisió, al front electoral