29 d’oct. 2006

Tres veus dels moviments socials

Ahir dissabte em va tocar moderar una taula rodona a Cardona sobre moviments socials dins d'un projecte de formació de nous quadres sindicals. Les persones que van tenir la generositat de didicar un dissabte al matí a participar-hi van ser la Neus Moreno de Ca la Dona, el Francesc Tubau d'Aturem la Guerra, i el Fabián Mohedano, president del Consell de la Joventut de Barcelona i membre del Moviment Laïc i Progressista. Va ser un interessant debat sobre l'evolució i el sentit de ser dels moviments socials, les relacions entre ells, la democràcia i la ciutadania. Em resulta impossible fer cap mena de resum, però aquí deixo escrites algunes de les reflexions dels ponents.

Neus Moreno (Ca la Dona)

"L'evolució del moviment feminista, dels moviments feministes millor dit, està marcada per l'assoliment de les seves fites i l'evolució de la societat. Després d'assolir la igualtat a les lleis,
hem hagut de posar l'èmfasi en el fet de ser dona com a element d'identitat"

"L'aportació del feminisme a la política es basa en quatre principis: l'autoritat (front al concepte de poder), la importància de les relacions humanes, la diversitat com a riquesa, i el reconeixement del conflicte i l'aprofitament de les oportunitats que genera"

"El fet d'estar participant durant anys tant a CCOO, en l'àmbit de la salut en el treball, i al moviment feminista m'ha enriquit com a persona i m'ha permés enriquir ambdós espais"

Francesc Tubau (Aturem la Guerra)

"Hem aprés que les limitacions del poder dels governs, arribar al govern no és garantia de transformar els valors de la societat"

"Els moviments socials incideixen en els partits. No es pot entendre, per exemple, el naixement d'Iniciativa per Catalunya o d'Izquierda Unida sense les movilitzacions contra l'OTAN"

"Quan treballes en un àmbit, com el de la pau, en la mesura que profunditzes en les causes dels problemes acabes trobant les connexions amb altres lluites. No es pot entendre la guerra de l'Iraq sense abordar la qüestió del model energètic"

Fabián Mohedano (CJB)

"Sovint els governs utilitzen els processos de participació ciutadana i els moviments els processos de mobilització com a coartada per a no seure i parlar entre ells, negociar i arribar a acords, que és la veritable política"

"La individualització de la participació ciutadana respon a la filosofia neoliberal de negar la participació col·lectiva, que és la veritable participació"

"El fet que les tres persones que hem estat convidades participem a diferents moviments i estiguem afiliades totes tres a CCOO, demostra la presència del sindicalisme popular, nacional i de classe en la societat"

"La substitució del federalisme per la xarxa, de les associacions pels moviments, de les estructures de participació per la participació individual, dels ateneus obrers i libertaris per les associacions d'emprenyats suposa una degradació de la participació. Es tracta d'un sistema que porta a mobilitzacions que es dispersen sense arribar a proposar i assolir canvis"