13 de nov. 2006

2 fotos


A què és corresponen aquestes dos fotografies?


Primera pista: totes dues estan fetes a Berlin el mateix dia, fa una setmana.


Solució: La fotografia de dalt és un punt conegut: el Check Point Charlie, és a dir el punt de control de les forces armades dels Estats Units que marcava el pas del Berlin oriental a l'occidental. De fet al fons s'intueix el famós cartell alertant de que la persona que allà es troba és apunt d'abandonar la zona sota control americà i entrar en la zona sota control soviètic. Mítica referència de la literatura d'espionatge (punt habitual d'intercanvi d'espies), el check point charlie és un símbol de la guerra freda i com a tal es manté com a punt de referència per a que els turistes ens hi fem fotos. A prop proliferen les paradetes de souvenirs amb trossets del mur i despulles d'uniformes soviètics i de la RDA.

La segona fotografia està feta molt a prop de l'anterior. També correspon a un pas fortificat i vigilat per senyors armats, també es troba al cor d'una de les capitals més importants d'Europa, i passar-hi posa els péls més de punta que l'anterior. La diferència és que aquest altre check point es troba en ús, que els guàrdies que hi ha no són figurants sinó ben reals, que els turistes tenen prohibit fer-hi fotos i que en comptes de mostrar-la, més aviat els berlinesos obvien de referir-s'hi. Què és el que custodia aquest punt de control que apareix com un imatge iraquiana al mig d'una pròspera capital occidental? L'ambaixada dels Estats Units a Berlin. El control no hi ha estat sempre, de fet és ben recent i no s'ha construit per defensar-se del món comunista, sinó del terrorisme de l'integrisme islàmic.

Sigui com sigui, els imperis sempre acaben tenint por, protegint-se de la resta del món, una protecció que acaba esdevenint la seva gàbia. Què trist deu de ser viure sempre amb por.

3 comentaris:

Raquel ha dit...

Bon dia, Andrés,
Gràcies pels detalls amb què ens has delectat. Quina tela! Et vas endur algun tros de mur de Berlin a casa? Com es veu la transformació del Berlin oriental a una part del capitalisme actual? I el més important? Vas poder parlar amb algun "orihundo" del tema i et en vas treure l'aigua clara?
Petons,
Raquel.

andres querol ha dit...

A veure Raquel,

Intento no expoliar els paísos que visito, i per tant no vaig arrancar cap tros de mur. Respecte la reunificació, sí que es constaten diferències entre les dues parts de Berlin: urbanístiques, de tranport, etc. No tant potser de qualitat de vida, com a mínim pel centre. Sí que es cert que els indicadors de renda, treball i qualitat de vida difereixen força est-oest.

El que vàrem detectar és que als "orihundos" no els hi mola massa parlar del tema i per tant vàrem optar per la prudència. De fet fins i tot els guies guiris respectaven segons quins tabus Tres dies no donen més de si. El que sí que es cert es que es veu com des de l'estat hi ha un voluntat clara de donar a conèixer i mantenir la memòria tant del que va suposar el III Reich com la RDA. Comparat amb com es tracta aquí la memòria del franquisme i l'antifranquisme, sembla democràticament més saludable la situació berlinesa, si més no en aquest aspecte.

ClaraClaríssima ha dit...

No esperava menys de tu, Andrés, no a l'expoliació de països per part de turistes!
Com que trobo a faltar una mica la militància, doncs em nodreixo dels vostres blogs que m'ofereixen agradables sorpreses cada dia.
Petons,
Raquel (ClaraClaríssima)