7 de nov. 2006

Cassoles


Allende i la Unidad Popular van guanyar finalment les eleccions a Chile el 1970 després d'una eternitat governada per una dreta que es considerava a ella mateixa els propietaris del país, i que de fet ho eren en un sentit patrimonial. Una dreta que sempre havia considerat les eleccions com una formalitat destinada a ratificar els seu dret natural a governar el país, el seu país. Una dreta, que per tant mai va acceptar la victòria democràtica d'Allende, i que sempre va considerar la Unidad Popular com els usurpadors dels seus drets. Entre les accions de desetabilització política que la dreta i els militars van dur a terme durant tot el mandat d'Allende com a preparació del cop d'estat, els terratinents i els generals van enviar les seves dones a fer cassolades de protesta. Les senyores d'abrics de pell, acompanyades d'amigues i minyones feien una estampa força estrafalària armades fent soroll amb cassoles al carrer.

Ahir, als barris de la part alta de la ciutat les senyores i els senyors que no consideren legítim un govern d'esquerres sorgit de la voluntat popular, unes senyores i uns senyors que creuen que només hi ha un partit i un grup social legitimat per governar un país del que es senten propietaris i on la resta som convidats incòmodes, uns senyors i senyores que estan disposats a desestabilitzar el legítim govern (deu ser la "greu crisi social i política" anunciada per Mas en cas de victòria del tripartit) perquè no reconeixen el dret dels ciutadans a decidir lliurement, van sortir a les portes de casa amb cassoles. Ens els anirem trobant, tot just han començat.

10 comentaris:

Fabrizio del Dongo ha dit...

Hi han molts que encara no han superat l' anterior derrota electoral... i encara tenen la barra de dir que aquest és un govern de perdedors!
A aquest pas no m' extranyaria que en Mas, qual López-Obrador, intentés muntar un govern paral.lel al legítim. De moment, ja tenim les cassoles.

Anònim ha dit...

Con la diferencia de que en Chile la CIA conspiró con el Chicho (así se llama en la familia a Allende), dando el beneplácito a un ignorante con complejo de Franco, y aquí no veo yo que el CNI vaya a conspirar, vamos digo yo. Desde los que no habitamos en tierras catalanas, sólo nos cabe una cuestión: ¿podría alguien explicarnos el batiburrillo jaleico que tenéis montado? No es que no lo entendendamos, que entendenrlo se entiende...es que, sinceramente, estoy hasta las narices de que se metan con Cataluña y los catalanes. Aupa los verdes.

Sandro Maccarrone ha dit...

Mira, hem fet el mateix post, pràcticament. Telepatia? Unitat programàtica? O és que Deu no juga als daus?

el duende en la luna ha dit...

Per molt que treguin les seves cassoletes ( d'alta qualitat i potser dissenyades pel Lois Vuitton), les dretes mai han sabut manifestar-se, que no s'enganyin... Que si algú sap fer-ho som els que estem a l'altre banda, i aquí tenim el resultat: un govern d'esquerres!!!
Que n'aprenguin!!

Run Lola Run ha dit...

Potser no saben manifersar-se però el que si que tenen claríssim és com mobilitzar el seu vot, cosa que a les esquerres ens queda molt per aprendre...

Pere ha dit...

Crec que això d'"esquerres" es podria discutir molt... la comparació de la tonteria aquesta de quatre cassole, amb la polarització política i social que es vivia al Xile d'Allende em sembla excessiva.

Per cert, que ICV-EuA assumeixi Interior també és fruit d'aquesta voluntat popular que dieu? Què en pensen les bases i moviments del partit? En Saura enviarà als mossos a "dialogar" amb els estudiants quan aquests protestin? I amb les accions dels moviment anti-MAT i quart cinturó davant la inevitabilitat de que es construeixin? M'agradarà veure com és la policia eco-socialista i d'esquerres "de debó"...

I perdó pel to irònic però no puc entre que un partit neomarxista, ecologista i que aglutina diversos moviments socials accepti la conselleria d'Interior. Què en penseu?

Azarías ha dit...

Yo pienso que el mundo puede ser un lugar maravilloso: que vuelvan las checas, bueno las ecochecas,los comisarios políticos, la ecoKGB. Además Interior me recuerda a ....a fondos reservados , a GAL.....ufffff.....cuantos podrían bañarse en cal viva, de fascistoidos a crialiendresperroflautas (que bonito.....) Además, no todo es seguridad, también está la gestión del juego, las loterías, los casinos.............ufffffffff. Lo dicho, el mundo puede ser un lugar maravilloso.

Marçal Girbau ha dit...

Opino que ICVEUiA és una coalició amb un discurs, a diferència d'altres partits, global i transversal, és a dir, que toca totes i cada una de les polítiques, i no pas d'una manera compartimentada, sinó com un tot. Per aquest mateix motiu no crec que tinguem cap problema per haver acceptat interior, tot el contrari. Som una força progressista, intel·ligent i decent.
Què insinues, que no es pot fer política de seguretat si ets d'esquerres? Què passa, que l'esquerra de debò no vol un país segur? I el dia que tinguem Majoria Absoluta què farem -no dubtis que aquest dia arribarà-?

Les coses no són bones o dolentes, sinó que es fan bé o malament. El dia que hi hagi una mani sigui de qui sigui la Policia haurà d'actuar de forma correcta, i, em sap greu, però, i això ho he dit sempre i no se'm pot pas acusar del contrari, qui no compleix la llei és un delinqüent -sigui per la causa o motiu que sigui. Una altra discussió és si les lleis són o no correctes. Tu saps molt bé que les manifestacions poden ésser legals o il·legals, per sort. Així doncs, si tothom fa el que està dins de la llei no hi haurà problemes, i si algú no fa el que diu la llei, doncs s'haurà d'actuar, és clar. I aquesta posició hom l'ha defensat sempre, governés qui governés. Ara bé, serà en LA MANERA d'actuar la diferència entre un Interior ecosocialista i un Interior mediocre.

Acabaré per posar un exemple: els impresentables dels veïns de la Vall d'Hebron (si no tinc mal entès) van delinquir, i molt, i aquells dies que es manifestaren de forma il·legal la policia hauria d'haver actuat, i, en canvi, no va actuar. Aquest fet va, literalment, putejar una munió de treballadors i treballadores que tornaven a casa després d'una jornada laboral, per culpa d'uns PIJOS que no volien la narcosala a un radi de 100 km de casa seva. Què em dius d'això?? No creus que si la Policia hagués actuat hauria defensat els interessos dels treballadors -en la majoria dels casos-?

Fabrizio del Dongo ha dit...

Jo estic amb Marçal. Una cosa és la mala imatge que ens pugui donar que, en determinats moments, puguin haver-hi càrregues policials davant algun aldarull i d' altre ben diferent és pensar que, com som pacifistes, pensem que en cap moment i sota cap circumstància no s' han d' utiitzar mètodes coercitius. El exemple de la Vall d' Hebrón és paradigmàtic en aquest sentit perque em sembla immoral que una colla d' insolidaris que, de manera il.legal, es dediquen a col.lapsar el trànsit i a posar a nens i gent gran a mode d' escuts humans per tal de reivindicar, legítimament això sí, el seu dret a no tenir toxicòmans al seu barri (com si no en tinguessin ja) no es mereixen res més que els facin fora de la via pública, en aquest cas les rondes. Segurament, la ciutadania que pateix i ha patit aquest bloqueig setmanal ens ho agraïran i hom haurà de reconèixer que una cosa és el dret a manifestar-se i altre de ben diferent és el dret a ser insolidari i a tocar els collons al govern i a la gent que va en cotxe per la ronda.

JORDI MERINO NOÉ ha dit...

Compi, en el cas de Catalunya. El període de temps més llarg i de manera contínua que ha governat un govern d'esquerres ha estat del 2003 al 2006 amb el Pacte catalanista i de progrés.

en les edicions anteriors, l'havien acabat tirant fora del govern, amb males formes i amb molt de soroll, capellans, conservadors, càcics, l'alta burgesia o un cop d'estat amb guerra inclosa.

És obvi que ara es vulgui fer soroll. Ha guanyat un projecte de cohesió social i de recuperació de la potencia i prestigi dels serveis públics, vers aquells que aposten per un pedigree basat en la dualització social, en la precarització dels serveis públics, i en l'apoderació d'uns conceptes i d'un país.
el soroll és una tàctica.