22 de nov. 2006

Transparència amb els quartos

Quan hom gestiona diners que no són seus té l'obligació de ser transparent,
quan a més els diners no són per ell té l'obligació de ser eficaç

Molts temes em venen al cap per a fer entrades del manual, però em falten minuts i dits. Tot just aprofito els minuts previs a la reunió de la Comissió Executiva de CCOO de catalunya per a deixar constància que per segon any consecutiu CCOO de Catalunya ha presentat a la Sindicatura de Comptes de la Generalitat els seus comptes auditats. Val a dir que CCOO és l'únic agent social que voluntàriament sotmet els seus compte a la fiscalització de l'òrgan de control econòmic de la Generalitat. Al respecte cal dir que CCOO fa temps que s'ha posicionat clarament per a que s'introdueixin noves obligacions legals a sindicats i patronals que garanteixin la seva transparència econòmica, propostes que varen ser recollides per la Comissió de Bon Govern que es va crear en el mandat anterior tot i que no han estat desenvolupades legalment pel Parlament català.

El sentit d'aquesta acció i aquestes propostes de CCOO respon a tres elements: en primer lloc des del punt de vista de la transparència en un sentit més estricte, una part dels fons que gestionem organitzacions sindicals i patronals són públics i per tant haurien d'estar sotmesos als requisits de transparència propis dels recursos públics. Des del punt de vista del bon govern, sindicats i patronals som organitzacions privades, certament, però amb un rol públic propi recollit a la Constitució i l'Estatut que ens porta des d'aprovar normes universals (convenis col·lectius) a cooperar en el desenvolupament de polítiques públiques amb les administracions. Des d'aquest punt de vista, aquestes organitzacions hauríem d'estar obligades per uns sistemes de control econòmic homologables parcialment amb els d'un ens públic. Finalment, la transparència en els recursos és una garantia d'independència sindical. Els governs solen tenir la temptació de ficar les urpes en l'àmbit de la democràcia sindical mitjançant l'atribució arbitrària de recursos públics discriminant els sindicats "amics" i els "amics, però no tant" (recordem la darrera "compensació" pel patrimoni històric del Govern del PSOE a la UGT?), establir uns criteris objectius i un sistema transparent és la millor garantia per la nostra independència com aorganitzacions socials.

Arribats a aquest punt tres preguntes:

1) Per què únicament CCOO lliura voluntàriament els seus comptes a la Sindicatura?

2) Per què en un tema on els arguments són tant evidents i han estat recollits en l'informe de la Comissió de Bon Govern cap altre sindicat, cap patronal i ni tan sols el propi Govern s'ha posicionat com CCOO a favor d'introduir la mecanismes de transparència al finançament de sindicats i patronals?

3) En definitiva, a qui interessa l'opacitat?

PS. Per cert, els números de CCOO de Catalunya no els poden consultar en exclusiva els síndics, sinó que tothom pot fer-hi una ullada a l'apartat actualitat de la web del sindicat, on també es pot trobar la posició de CCOO respecte la ransparència i el document de la Comissió pel Bon Govern.

3 comentaris:

ClaraClaríssima ha dit...

Bon dia, Andrés,

I jo encara hi afegeria una pregunta... que suposo que també tens al cap: quin partit polític ha fet públics els seus comptes? Potser si això fos així, uns quants vots més s'haguessin arrencat de l'abstenció en les darreres eleccions i en tantes altres... Salut!

Anònim ha dit...

A la pregunta:

Pq CCOO es el único sindicato que lleva sus cuentas a la sindicatura? UGT a respondido: pq todavia estamos pensando en como justificar que nos hayan devuelto 3 veces la deuda histórica.

A la pregunta:

Que partido ha llevado sus cuentas y pq?

ICV responde, nosotros, pq no nos subvenciona ningun grupo empresarial y no le debemos favores a nadie.

José Luis López Bulla ha dit...

A la pregunta de por qué es sólo CCOO quien hace ese gesto se podría contestar: porque quiere seguir haciéndolo en el futuro. Otra respuesta podría ser que no le basta la ética de los fines sino la relación de la ética de los medios y de los instrumentos) con la de los fines. Otra respuesta: porque quiere que los demás se enganchen al mismo banderín. Saludos transparentes