30 de maig 2007

Municipals '07: freaks
La baixa participació i la desafecció cap als partits polítics ajuden a l'emergència dels freaks. El denominador comú és que tots és presenten com a no-polítics, la veu del poble, els que s'atreveixen a dir allò que els altres callen hipòcritament. Val a dir que l'esquerra política els hi ha posat molt fàcil acceptant la famosa teoria de la classe política. Si els regidors i regidores (i la resta de càrrecs electes) deixen de ser considerats ciutadans i passen a considerar-se com una casta tancada fomentem l'abisme entre ciutadania i govern.

L'altre factor que afavoreix l'emergència del freakisme polític és el fet de convertir l'acció política en quelcom assèptic. Mirem els programes electorals: POUMs, PAMs, Plans Transversals, Plans d'Equipaments... Així que arriba algú que diua A,B,C, i ves per on això s'entén. Una característica comuna de PxC, CUP i Ciutadans: identifiquen clarament l'enemic i un eix de conflicte. Tracten la política en clau de conflicte d'interessos i prenen partit. Que el conflicte sigui real o artificial, que es busquin opcions de superació democràtiques o absolutistes, etc. és una altra cosa. Però no amagar el conflicte sota un tel de tecnicismes sembla que els hi funciona. Que després això qualli en una estructura política estable que pugui afrontar un recorregut llarg (com el cas de les CUP), o acabi esdevenint un bluff com C's és una altra cosa.

19 comentaris:

ClaraClaríssima ha dit...

Molt bona aquesta, Andrés...

Sí que és cert que són els freaks de la política, però no deixa de ser preocupant que un partit declaradament xenòfob com és P x C obtingui representació en algunes comarques...

Salut, Clara.

Anònim ha dit...

Els altres seran uns freakis, pèrò tu ets un sectari elevat a l'enèssima potència. Pq no critiques la frivolitat de la Mayol en la campanya, la crida a l'abstenció del Saura, ... Els "iniciativos" acabareu malament si no reflexioneu...

ClaraClaríssima ha dit...

Si llegissis bé dos pots més avall, anònim, veuries una anàlisi molt més profunda que la que tu pretens fer sobre ICV, veuries que la crítica que l'Andrés fa va molt més enllà de la teva. Però imagino que ja t'ha anat bé quedar-te amb la part que t'interessa.
Potser ets tu qui no reflexiona.

Salut

Una "iniciativa"

Anònim ha dit...

Et refereixes a "Avançar per la via de ser el partit de l'esquerra il·lustrada (que no s'ha de confondre amb l'esquerra snob) o per la via de disputar l'hegemonia del PSC als barris" ???

Francament no entenc el que significa "ser l'esquerra il·lustrada" o "disputar l'hegemonia del PSC als barris" ni entenc pq aquestes dues vies són excloents.

Gran anàlisi, cert. Sobretot pq no vol dir res.

ClaraClaríssima ha dit...

Veus com només et quedes amb la part que t'interessa? ai ai aiii... Debat, sempre, però amb arguments... sisplau.

Petonets,

Clara

El Chusco ha dit...

Anónimo, estoy de acuerdo contigo en parte: Andrés es desde luego un sectario a la enésima potencia, eso sí, siempre y cuando la base sea 0 (y el exponente, "n", sea >0, por exigencias matemáticas).

Como tengo menos memoria que una lubina, he vuelto a leerme la primera entrada que se dedicó al asunto. Desde luego, estoy claramente con Clara, y voy más allá, ojalá se prodigaran más ejercicios de autocrítica como aquellos a los que nos tiene acostumbrados Andrés (hey, lo digo como votante libre y fluctuante que no siempre vota igual).

Eso sí, solo recordaría que estas opciones freakis no son vistas por la mayoría de sus votantes potenciales como opciones de representación reales, sino como opciones de castigo específico. Y eso quizás se descuida en el análisis. Algunos votantes pueden pensar (y creo que con razón) que votar selectivamente a C's o a CUP es una forma de dar específicamente un toque de atención a PSC o ERC, respectivamente. Claro, la abstención también puede servir para dar un mensaje. Pero desde luego más impreciso en mensaje y destinatario, y también más aburrido y desmotivado. No sé, quizás sean los votos del "traidor fiel". (Hey, todo esto lo digo como votante en esta ocasión de ICV, sobretodo gracias al meritorio trabajo de Saura).

PD: Olvidaba decir que PxC ("Para Cagar") es otra cosa. Aquí tenemos la muestra de que sí hay algo de guetificación incipiente en Catalunya.

MaNiLS ha dit...

Per freak el regidor que ha obtingut la CORI (http://www.cori.cat) a Reus. Un paio vestit d'Elvis que proposa "pintar la façana de l'Ajuntament de color Rosa" o "instal·lar un FOLLÒDROM prop d'una zona d'oci juvenil".

Alguna cosa greu ens està passant.

Scripta Manent ha dit...

Més friquis que els d'Iniciativa és difícil. Especialment si es considera com a àmbit de reflexió el conjunt d'Europa o d'Occident. Les forces polítiques que representen el que representa Iniciativa o bé han desaparegut, o bé subsisteixen a la marginalitat o bé han estat dissoltes per la jurisdicció penal a causa dels crims comesos.

Només aquí, i una mica a Itàlia (un altre país desgraciat des d'aquest punt de vista) el rentat de cervell permet que encara hi hagi qui pugui viure d'aquests romanços.

Des del punt de vista històric, no hi ha cap diferència qualitativa entre PxC i Iniciativa. I si n'hi ha, és a favor dels primers.

Ramon Gutiérrez ha dit...

Quan parles de "les forces polítiques que representen el que representa Iniciativa en el conjunt d'Europa o d'Occident". Et refereixes al Partit Verd Europeu? Al quart partit en representacio al Parlament Eurpeu? Al gairebe 15% dels vots a tota Europa?

Em penso que hi ha alguns que s'haurien de remirar el manual d'història. ICV mai ha sigut un partit d'aquests que "subsisteixen en la marginalitat o bé han estat dissolts per la jurisdicció penal a causa dels crims comesos." Crec que et confons...

Scripta Manent ha dit...

Sr. Gutiérrez: Els seus verds no són el quart, sinó el cinquè grup al Parlament Europeu, amb el 5% dels escons. No exageri.

Enlloc d'Europa ni d'Occident governen. Si això no és ser marginal, que baixi Sant Pere i ens ho digui.

Si a Catalunya no són marginals (que gairebé ho són, com a Espanya en conjunt) és degut a l'èxit del rentat de cervells. Només cal llegir el seu projecte d'argument.

ClaraClaríssima ha dit...

Ehem, Scripta Manent, sense comentaris.

Anònim ha dit...

Al Sr.Scripta no fa falta ni contestar-li, és un provocador segurament addicte a l'univers Losantià, pels seus arguments bàsicament. Encara que aquest és un il·luminat, el Sr. Gutiérrez podria millorar millor els seus arguments, però especialment podia dividir les seves dades per 3, potser això són més acurades a la realitat.

Scripta Manent ha dit...

Al Sr.Anònim no fa falta ni contestar-li, és un provocador segurament addicte a l'univers Ramonetià o Chomskyà, per la seva manca d'arguments bàsicament.

D'altre cantó, a efectes estilístics, posat que no té arguments, almenys cuidi l'estil, que difícilment podria empitjorar pitjor.

Pleitaguensam ha dit...

Ca fort,

El Senyor Scriptamanent té un blog que és com una vomitada però il·lustrada, tal qual el feixisme.

O sigui, una excrecència de la il·lustració.

Traspúa el mateix pessimisme vital i històric que el feixisme.

Deuen ser les forces polítiques que li agraden al Senyor Scriptamanent, que no distingeix entre ICV i PXC. Tampoc deu distingir entre ERC i PP, o entre CiU i PSC... I que n'és de pràctic embolicar la troca quan s'està emprenyat amb el món, oi?

L'estil que té, però, és curiós. És vostè professor d'institut? Aquell estil recargolat per demostrar cultura als alumnes i acomplexar-los, per mantenir l'autoritat que la valua personal no li confereix...

Aquella nostàlgia d'un passat que mai va existir, una frase en llatí de tant en tant, el record d'un viatge que no es va fer, l'apel·lació a un amic de joventut... Només falta algun comentari gastronòmic, enològic o tauromàquic per aconseguir la Medalla Foucault a la pedanteria.

Ànims, ja té un admirador més

Febleses, ves...

Scripta Manent ha dit...

M'afalaga, senyor Pleita.

Vigili amb la seva crítica a Foucault: el dia menys pensat li diran també a vostè que és un feixista, o un vòmit de la il·lustració (expressió, si m'ho permet, a mig camí entre el feixisme i el chavisme).

Comparteixo la displicència envers els professors d'institut.

Jesús de Hospitalet ha dit...

Quiero entenderle, SM:
Usted (ya que no tutea, le correspondo) acude a un blog poco afín, sabe Dios como y por donde, armado con un diccionario de sinónimos y una inagotable reserva de desdén. Desde luego su método no es el más adecuado para hacer proselitismo de sus ideas. Ideas mucho más marginales que las comunes de ICV, sobra decir. Pero precisamente por ello, creo que tan merecedoras de ser toleradas. Sin embargo, ¿Para qué viene?
La opinión del público objetivo (y del eventual) de esta página le dá bastante igual, esta claro. Si fuera por necesidad de expresión, veo que tiene su blog y que además es bastante visitado (todo roto tiene su descosido). Bien, creame que me alegro. ¿Pero aquí, para qué?
Solo creo que viene al blog de Andrés buscando placer, así que no sea tan displicente con quienes le dan lo suyo, sinvergüencilla.
No sé si es el caso de Pleitaguensam, pero a mí sí me gustan (y mucho) la enología, los toros, la cocina, e incluso la pedanteria. Todo eso me hace disfrutar. Lo que no me atrae nada es el insulto, y mucho menos, el premeditado. Y usted viene aquí a ofender, y a ser ofendido.
SM, quizás esta sea su forma de calmar ese rencor que le carcome. No lo niegue, basta leer su blog. Pero esto a la larga no le servirá. No pasa nada, acuda a un profesional, miles de personas acreedoras de cariño y respeto lo hacen. Creame, casi todo se puede acabar superando.
Pero así, no.

ClaraClaríssima ha dit...

Andrés! on ets?

Andrés Querol Muñoz ha dit...

Clara, tinc vist al personatge d'altre blocs i senzillament passo de seguir-li el rotllo. Ho trobo aburrit i pesadet.

ClaraClaríssima ha dit...

Sàvia decisió, Andrés. Estaves tan silenciós que creia que no hi eres...