18 de juny 2007

"Mentre l'Europa social estigui en perill, Europa també ho estàFer que la Carta sigui jurídicament vinculant


(Declaració urgent de la Confederació Europea de Sindicats sobre la Carta de Drets Fonamentals)


La CES ha tingut coneixement, amb gran preocupació, que s'han formulat propostes, durant discussions intergovernamentals reservades, per relegar la importància de la Carta de Drets Fonamentals en qualsevol tipus de nou minitractat possible de la Unió Europea. La Carta hauria d'haver estat plenament integrada si el projecte de Tractat constitucional hagués estat adoptat, com és desig de la CES. Hi ha un ampli suport perquè la Carta sigui plenament reconeguda en el dret comunitari. En la seva situació jurídica actual, s'aplica plenament en les institucions comunitàries, però la forma en què ha de ser aplicada als estats membres segueix sent ambigua, la qual cosa suposa una important limitació.


La Carta de Drets Fonamentals va ser aprovada en el Consell Europeu de Niça, el 2000. La CES va organitzar una manifestació massiva a Niça, que va reunir 60.000 persones, per reclamar l'adopció de la Carta com a part del Tractat de Niça i fer-la plenament vinculant per a la UE i els estats membres. Però va fracassar. El 2001, després d'una altra manifestació massiva de 100.000 persones a Brussel·les, la CES va aconseguir representació en la convenció encarregada de revisar els tractats europeus. Aquesta convenció, els treballs de la qual es van portar a terme amb àmplia participació pública, va recomanar la plena incorporació de la Carta en els tractats europeus.


Actualment, és la Carta més progressista aconseguida per un moviment sindical en el món: situa els drets econòmics i socials al mateix nivell que els drets humans. De manera més específica, garanteix els drets a la informació i a la consulta, i els drets a negociar i portar a terme accions col·lectives, inclosa la vaga. Garanteix una protecció contra els acomiadaments injustificats, els drets de seguretat social i el principi de condicions de treball justes, així com l'accés als serveis públics.


Acció


Per a la CES, la Carta és un element essencial del futur d'Europa. La Carta va ser concebuda per acostar Europa a la gent, i si se suprimeix o es redueix, tota l'Europa social en sofrirà les conseqüències. La Carta és el fonament d'una política social ambiciosa, que té en compte la necessitat d'una societat plural que dóna lloc a més ocupacions, i de millor qualitat.


Els governs de la UE, la Comissió Europea i el Parlament Europeu han de tenir clar que la CES no donarà el seu suport a cap nou tractat que no doni a la Carta un caràcter jurídic vinculant, sense ambigüitats. Farem campanya contra qualsevol iniciativa que intenti ometre o relegar la seva importància, i portarem a terme accions davant del Parlament Europeu i els parlaments nacionals. Mentrestant, ens mobilitzem per aconseguir que les nostres opinions siguin escoltades pels caps de govern que assisteixin a la cimera dels dies 21 i 22 de juny a Brussel·les. A més a més, demanarem als afiliats/des de cada país que facin campanya per assegurar que els caps de govern que participin en la cimera de la UE prenguin la decisió correcta. Mentre l'Europa social estigui en perill, Europa també ho està.


Una delegació de dirigents sindicals, amb el suport d'una manifestació de sindicalistes, es reunirà amb els presidents de la Comissió i del Parlament Europeu i amb el govern belga. Demanarem a les organitzacions afiliades que enviïn delegats a aquesta manifestació perquè passem a l'ofensiva en favor d'una Carta de Drets Fonamentals.

2 comentaris:

Andrés Querol Muñoz ha dit...

Aquest cop inauguro jo els comentaris. Com a persona que va votar NO al referèndum per la Constitució Europea, em resulta xocant que la principal organització d'esquerres (d'esquerra social en aquest cas) que va defensar el SÍ tingui més coses a dir-me al respecte en la situació actual de no aprovació que les que van defensar que aquesta situació és produís. Em xoca i em preocupa molt, a l'hora que em fa replantejar-me unes quantes coses. Per cert, algú coneix alguna iniciativa a es cala europea (això és essencial) per part de qui va demanar el NO des de l'esquerra per a reconduir la situació actual? Ho dic perquè se m'està posant cara de gilipolles in crescendo, més del que ja és habitual

Pau ha dit...

Si Andres, existeix una organització a escala europea que continua treballant perque el model europeu no siga el que volen imposar les empreses:

http://www.attac.es/portalattac/