2 de març 2008

Propostes electorals 2: ERCTot i que ara tocaria entre en les propostes de CiU, passo primer a les d'ERC atés que acabem de penjar l'entrada del candidat Duran.

M'inquieta l'ús del parèntesi en el cartell d'ERC. D'acord amb l'Enciclopèdia Catalana, parèntesi és el mot, frase o proposició que hom insereix, a tall d'explicació, en una proposició, que seria gramaticalment completa sense la seva inserció, i que hom inclou entre els signes ( ) o entre dos guions. El lema principal "un país de 1a" seria una proposició gramaticalment complerta i l'anhel d'independència un mot, frase o proposició inserida. Em diuen els contactes que es tracta d'una frase de consum intern per als militants del partit, ateses les aigües revoltes. Un ús extrany del parèntesi, una mena de lletra petita del contracte adreçada a uns quants, una clàusula adicional de signatura voluntària.

A la web d'ERC el programa costa una mica de trobar. De fet el trobem en una mena d'àrea interna per l'organització amb les enganxines i els cartells. Com el PSOE, han penjat el programa en un tristot pdf. A la pàgina 69 (número màgic) trobem una contundent afirmació que obre l'apartat de propostes de joventut: "El jovent té dret a decidir" (tampoc s'hi han matat).

Les propostes per a la gent jove no destaquen per la seva originalitat (cosa ben comuna amb la resta de formacions). Em crida l'atenció veure que en l'àmbit laboral comencin proposant plans i ajuts per a joves emprenedors i continuin amb els joves pagesos. Resulta curiós que es situi aquestes propostes al frontispici atés que el 82% de la gent jove ocupada a Catalunya és assalariada i únicament un 2% ho estigui en el sector agrícola. Amb el tema de l'autoocupació no hi toranerem perquè ja ens vam estendre comentant les propostes del PSOE. Senzillament constato que igual que fa uns anys la panacea de tots els mals de l'atur juvenil eren els famosos (i actualment oblidats) nous jaciments d'ocupació, actualment l'autocupació juga el paper de totem davant la manca d'idees. Pel que fa al treball assalariat destaquen les propostes d'equiparar salarialment el contracte de formació i de pràctiques amb la resta (de fet el de formació ja ho està), millorar la prestació d'atur (si els ingressos de la Seguretat Social ho permeten, hem d'entendre), incentius fiscals a la contractació de dones joves, i un major control sobre les ETT.

Hi trobo a faltar "chicha", així que m'en vaig a repasar el programa en matèria d'ocupació (no específicament de joves). D'entrada em sobta el títol: "capital humà". Que en determinats contextos es parli de capital humà és una cosa, però que assumim com a terminologia general que les persones que treballem som "capital" em sembla partir d'un pressupòsit txungo, txungo, txungo per a un partit d'esquerres. Però no ens quedem en les etiquetes. El programa de "capital humà" comença amb la proposta de millora del Salari Mínim fins a 1000 €. Vet aquí que la gent que treballat aquest apartata (hom ha de suposar de més edat) ha captat les prioritats dels joves treballadors i treballadores amb més vivesa que els joves pro-autocupació. L'ensurt ve quan arribem a les propostes relatives als contractes de treball: "Reformulació de la contractació de joves, creant el contracte de transició per a joves que asseguri un pas amb garanties cap al mercat de treball". Yuyu, yuyu, yuyu. Aquests no es conformen en les borses joves, volen un contracte jove. Aquesta formulació és, gairabé paraula per paraula, la que va utilitzar l'ex-primer ministre francès (Villepin) per intentar vendre el famós Contracte de Primera Ocupació que va trobar-se amb l'oposició i la major mobilització social en contra viscuda a França en anys.

A veure, ho tornarem a dir: senyors i senyores de l'esquerra, la solució a la precarietat de la gent jove no passa per institucionalitzar-la. Si el contracte de primera ocupació que proposa ERC (sense definir-loi gaire, ja veiem) dóna la mateixa protecció que l'indefinit, no té sentit, perquè no suposa cap canvi. I si empitjora les condicions de l'indefinit genera més precarietat.

L'esquerra en general (ERC no és una excepció) està molt i molt despistada pel que fa a les polítiques contra la precarietat laboral de la gent jove. Només així podem entendre que reivindiquin les fòrmules (més ocupació a canvi de més precarietat) inventades per la dreta.

Insisteixo, els parèntesis m'inquieten.