5 de maig 2008

Un primer de maig jove

A l'espera de veure les fotos d'enguany, penjo aquesta de fa tres anys i que va ser la il·lustració de l'entrada inaugural d'aquest bloc.


El telenotícies de TV3 del passat 1 de maig informava que enguany la Manifestació de Barcelona estava protagonitzada per les reivinidicacions d'immigrants i joves, les imatges il·lustratives eren les d'un munt de gent jove a la mani en una delegació fortament activa i altament animada, bastant diferent a la imatge estandard del 1r de maig. Per què?

1. Perquè les "condicions objectives" empenyen en aquest sentit. Acabada la Gran Festa de l'economia especulativa són els sectors més vulnerables de treballadores i treballadors els primers que patim els efectes, i aquests són per tant els primers en posar-se les piles... sempre hi quan hi hagi organitzacions que articulin col·lectivament el conflicte social.

2. Perquè hi ha organitzacions que articulen el conflicte social col·lectivament. A CCOO portem anys donant un tractament sindical específic a les realitats laborals de les noves generacions de persones que s'incorporen al treball. Altres organitzacions no sindicals porten també força temps treballant entorn a la precarietat des dels seus respectius àmbits. Un tractament sindical passa en primer lloc per l'organització de les treballadores i treballadors afectats.

3. Perque aquestes organitzacions han fet una aposta estratègica compartida per tal de que el 1r de Maig sigui un espai amb alt protagonisme de la gent jove en les denúncies, les reclamacions i la presència social.

Com que als dos primers punts dediquem regularment algunes entrades, avui parlaré d'aquest darrer. I ho faré amb un nom propi: ACTUA! - Plataforma jove pel 1r de Maig.

Fa quatre anys un nucli d'organitzacions juvenils d'esquerres vàrem seure a fer un cafè i elaborar una reflexió col·lectiva. Les conclusions en síntesi serien les següents:

  • El Primer de Maig havia perdut centralitat social en un context on tots els conflictes s'acabaven llegint únicament en clau nacional

  • La manifestació era tant fortament compartimentada en les diferents delegacions d'organitzacions que dificultava l'assistència de persones, específicament de joves, que poguessin asistir a la mani però un cop allà no sabessin determinar "qui son els meus entre els meus" a l'hora de decidir a quin seguici s'apuntaven.

  • La visualització pública del primer de mig no expressava la diversitat de la classe treballadora i acabava concentrant-se en el perfil de treballador-home-de mitjana edat-autòcton-de sectors industrials o públics. Aquesta imatge no es corresponia amb la realitat de les persones que assisteixen a la mani, per els mitjans tenen tendència a confirmar els seus propis prejudicis. O dit d'altra manera, sempre es troba allò quees va a buscar.

I de la reflexió vàrem passar a l'acció. La idea era establir una plataforma unitària d'organitzacions juvenils sindicals, socials i polítiques per invertir aquesta situació: va nèixer ACTUA!

Després d'aquests tres anys podem fer un balanç altament positiu del treball realitzat. Per entendre'ns la notícia de TV3 no s'hagués produït sense ACTUA! La Plataforma ha esdevingut un vehicle idoni per canalitzar les realitats de col·lectius concrets de gent jove per tal que conflueixin en l'acció unitària del moviment obrer. El treball d'enguany amb el col·lectiu de joves/adolescents fills de la migració que es va concretar en les primeres jornades reivindicatives Joves, Treball i Immigració és un bon exemple.

I sobretot, actualment ACTUA! ha esdevingut l'únic espai unitari d'organitzacions juvenils amb vocació i capacitat de mobilització social i permanència en el temps.

5 comentaris:

COALICIÓ D'ESQUERRES ha dit...

visiteu el nostre blog, A PREMIÀ DE MAR celebrem el MAIG DEL 68 i us convidem a venir...

El Chusco ha dit...

Entrañable Andrés,
Supongo que tu actual melenamen es algo más modesto que el exhibido en esta pretérita fotografía. Por ello advertí prima facie que se trata de un recurso de archivo, cosa que confirmas a pie de imagen. Desde luego sé que esa moderación capilar nada tiene que ver con las involuntarias marras que otros padecemos -hey Tom!-, sino con la noticia que no hace tanto aconteció al socaire de tu visita al peluquero (cosa que, viniendo de tí, es a todas luces noticiable).
En todo caso exploto si no te hago saber que lo más inquietante de la fotografía no es tu cabellera -el tinte azul aquel sí que fué inquietante-, sino las siglas que orgullosamente exhibe en su pecho el caballero (presumamos siempre con benevolencia) que te acompaña en el sostén de la pancarta cinco cabezas a tu derecha (izquierda, según se mire).
¿Acaso este señor es Lluis, aquel irreverente jovenzuelo que en el post anterior osó mofarse de nuestras batallitas? ¡Juventud, divino tesoro!
Sabedor como soy que las llaves de Margarit, como los viejos cuchillos, andan tiritando bajo el polvo... ¿Acaso esa arcana referencia a la calle Avinyó guarda relación alguna con la ignota morada donde quizás conserven la megafoto de la mani de las tasas en la UAB del 1993? ¿Acaso sus poseedores actuales sabrán datarla sin recurrir al carbono 14?

Este viejo corazón socialfascista mío va asociando ideas, y no para...

¡uhmpf! ehj... ¡uhmpf, uhmpf! (achacosas toses de piyayo)

PD: Desconocidos/as adheridos/as de la AEP actual, sea cual sea vuestra "uni", un afectuoso saludo.

El Chusco ha dit...

Por cierto, la gente de la AEP actual ¿son conscientes de quién fué el coordinador nacional más breve e irrelevante, pero al mismo tiempo, el más sexy de su historia?

Ja!

Andrés Querol Muñoz ha dit...

Camarada Chusco,

a) en relación a la identidad del compañero al que mencionas, efectivamente no se te escapa una.

b) Avinyó es la calle en que tiene su sede el Moviment Laïc i Progfressista. La actual sede de la AEP está en el glorioso barrio de Sants (1 a 1)

c)La memoria de las organizaciones estudiantiles se asemeja a la de los peces, cosas de la renovación permanente.

mireia ha dit...

andrés, qué viva ACTUA, sus gentes y sus actividades! el próximo año más y mejor.

ahora, cuéntanos cómo ha ido tu última escuela de jóvenes sindicalistas d'Acció Jove, no?