12 de set. 2008

11 de setembre: la cosa no està pas tan fotuda


Estem destrempats i alguns sembla que volen condemnar-nos a la depressió com a societat i com a poble. Portem força anys en que forces polítiques i mundillo para-institucional pretenen projectar sobre el conjunt de la societat la desorientació en que es troben immerses en l'era post-pujolista. L'arribada de les importants dificultats econòmiques, un context que no afavoreix precisament l'optimisme de les persones, estan facilitant aquesta tasca en els darrers temps. Recordo una antipàtica pintada de quan feia activisme estudiantil: "tot està fatal". Sembla que aquell eslògan antisistema ha estat assumit per les forces del "sistema", IEC inclós.

No he estat mai partidari d'amagar el cap sota l'ala davant dels problemes. Tenim l'obligació de plantejar a la societat diagnosis acurades i realistes (no recreacions en les dificultats), però també de plantejar vies per a superar el problemes, que ens motivin a treballar cada dia. I una diagnosi de la realitat social i nacional de Catalunya ha de passar necessàriament per veure les dificultats i les amenaces, però també els punts forts que tenim com a societat per afrontar-les i assolir noves millores.

Tenim una economia amb dificultats, és cert, però cal dir que amb un pes destacat d'indústries que han fet els deures en els darrers anys i que, si són capaces de trobar el finançament per a rematar la feina i un govern amb les idees clares, poden mirar el futur amb bones espectatives. Hem fet importants avenços en matèria de noves tecnologies, de Formació Professional, de millora de la qualitat en l'ocupació, de gestió dels recursos hídrics, o l'actualització del nostre Dret Civil i sembla que per fi estem despertant en qüestions com la mobilitat sostenible, el dret a l'habitatge, o la seguretat en les carreteres. L'escola pública catalana, els ajuntaments i els valors cívics de la societat han superat amb nota la incorporació massiva de persones que han arribat de tots els punts del planeta, tot i la minsa inversió econòmica que fem en els nostres serveis públics i en les polítiques socials. Certament tenim dèficits importants: un índex intolerable de fracàs escolar, increment i rejoveniment de la pobresa, un sistema fiscal esquifit i poc just, uns salaris insuficients, famílies amb dificultats per a fer front als deutes, un volum important d'empreses que persisteixen en l'estratègia suïcida de la precarietat laboral, etc. però comptem amb prou instruments i recursos com per a fer front a aquestes situacions si tenim una voluntat real.

En l'omnipresent tema de finançament, el Govern de la Generalitat ha estat capaç d'establir un fort consens polític i social a Catalunya, establir complicitats amb altres governs autonòmics i manté una actitud a l'ofensiva. Sens dubte, afronta aquesta negociació amb perspectives molt millors que en el passat.

Hi ha motius, indubtablement, de preocupació (com sempre i més que en d'altres ocasions) però no hi ha excusa per a la nostàlgia i l'autocompassió. En el camp econòmic l'hivern serà fred i tenim molts deures pendents, en el camp social estem encara lluny de comptar amb una xarxa de protecció i serveis socials que tingui prou musculatura, pel que fa a l'educació el conseller sembla decidit a condemnar el país al fracàs escolar... però cap d'aquestes qüestions és irremediable si Govern, administracions locals, organitzacion socials, partits polítics, empreses, mitjans de comunicació fem els deures. Aquest és el nostre repte com a país, depenem de nosaltres. Som-hi?

4 comentaris:

Jordi ha dit...

Andres, feia temps que no et visitava ni sabia de tu.
Espero que continuis intentant trasblasar, mirar més enllà, transformar i endavant!

Et passo a més una info.

Salut!
MANIFEST DE MAIG.
ASSEMBLEA GENERAL.
CARDEDEU 17 DE SETEMBRE.
SALA DE COLUMNES
-AJUNTAMENT DE CARDEDEU-
A LES 19.30 HORESCompanys/es,

d'acord amb els estatuts interns d'ICV,
hem constituit un corrent d'opinió denominat 'Manifest de Maig' .
Adreça i contactes:
verdiroig@hotmail.com
verdiroig.blogspot.com

Aquesta plataforma planteja un debat d'idees entorn del projecte d'ICV,
de la seva pràctica social i política, de la coalició amb EUiA i les EPM, l'experiència governamental
i de diversos aspectes relatius al funcionament, comunicació externa/intern, lideratges i direcció del partit.
Per seguir amb els debats iniciats des de finals de l'any passat, convoquem una assemblea d'adherits i adherides que vulguin participar en aquest procés que, simultàniament,
volem aportar a l'assemblea nacional d'ICV i al nostre entorn social i polític.
La trobada es realitzarà a la sala de les Columnes de l'Ajuntament de Cardedeu
el dia 17 de setembre a les 19.30h.

A banda de presentar el Manifest i les activitats desenvolupades per el corrent d'opinió,
es presentaran comunicacions i informes sobre temes organitzatius, moviment obrer,
enfortiment de la Coalició ICV-EUiA-EPM i altres temes a tractar.

Estem oberts als suggeriments i propostes que ens podeu fer arribar al nostre blog:
verdiroig.blogspot.com o al correu del Manifest de Maig: verdiroig@hotmail.com
Salut i iniciativa!


Cesc Niubó (Cardedeu)
Àngel Pagès (Premià de Mar)
Jordi Merino (Mataró)
Sergi Calvo (Sabadell)
Maxi Rica (Blanes)
En representació d'adherits i adherides d'ICV -a títol individual-
de les comarques del Vallès Occ. Vallès Or. Maresme i La Selva

Qualcosa di Sinistra ha dit...

participa a l'enquesta i posa't al dia

Andrés Querol Muñoz ha dit...

Amic Jordi, algun dia hauríem de parlar d'aquesta cosa vostra a la que d'entrada no li trobo massa cap ni peus. A poder ser amb una cerveseta pel mig.

Amics de qds ja he exercit el meu dret a vot.

Selene ha dit...

You write very well.