15 de des. 2008

9è Congrés: darrer comentariD'entrada deixem aquí l'enllaç al programa de TV de CCOO amb el resum del congrés (9 minuts). No perdérselo.

En les entrades anteriors hem anat parlant dels continguts del Congrés. Quedava pendent comentar els relleus d'equips elegits el darrer dia. Veiem-ho:

1. Òrgans de direcció de la CONC: més eficients i major pes de les organitzacions

El 9è Congrés ha aprovat una redefiunició dels organismes de direcció confederal que queden de la següent manera:

a) una Comissió Executiva formada per vint persones elegides pel Congrés que serà el veritable equip confederal de treball. Front al model anterior on l'Executiva era l'espai de trobada del responsables confederals, les orgfanitzacions i les diferents sensibilitats, la nova executiva esdevé un equip de treball i coordinació nacional.

b) el nou Comitè confederal serà l'espai de trobada de les responsabilitats executives i les organitzacions confederades (unions territorials i federacions de sector), amb major pes d'aquestes últimes. Així la CONC ens apliquem a nosaltres mateixos el que reclamem a la confederació estatal: una confederació només es pot dirigir amb el protagonisme de les organitzacions confederades. Avui la nova empresa actua simultàniament en diversos territoris i amb treballadores i treballadors de diferents sectors, cal doncs un espai on les organitzacions territorials i federatives es trobin per coordinar les seves accions.
C) el Consell Nacional reforça el seu paper de màxima direcció entre congressos. Al definir una executiva de treball i un Comitè de coordinació entre organitzacions, el Consell Nacional (màxim organisme entre Congressos) que da més ben definit com l'òrgan en que es debaten i s'adopten les decisions estratègiques.

2. S'aprofundeix en la renovació

La important renovació que està vivint el sindicat a les empreses els sectors i els territoris arriba també a la direcció confederal. Aquesta renovació ve per dos vies: d'una banda amb la integració en la direcció de persones que ja estaven duent a terme funcions en un segon nivell, de l'altra amb l'aportació de sàvia nova provinent de les federacions de ram i dels territoris.

3. Continua la dinàmica d'erosió dels corrents interns.<p>
La vella dinàmica de corrents interns que ha articulat la vida dels Congressos de CCOO des de fa anys cada cop fa aigües per més llocs. D'una banda el corrent minoritari continua amb la tendència de perdre cada cop més pes en el Congrés de la CONC i en les organitzacions confederades. Però sobretot, la diversitat real del sindicat, que no respon tant a concepcions polítiques sinó a la diversitat laboral i social de les treballadores i els treballadors, va irrompint cada cop més. Aquesta dinàmica ha eclosionat especialment en relació al Congrés estatal, així que en parlem d'aquí un parell de dies.

4. Joan Carles Gallego, nou Secretari General.

Això mereix una entrada pròpia. Ja en parlem.

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.