4 de des. 2008

Josu Onaindi: "donde CCOO es referente del sindicalismo nacional, CCOO es un gran sindicato"La intervenció de Josu Onaindi, Secretari General de CCOO d'Euskadi, al Congrés de la CONC sempre és un punt de referència. La doloros coincidència que ahir es va produir amb el terrible atemptat d'ETA feia aquesta intervenció encara més significativa. Abans de la intervenció, la Presidenta del Congrés (Montse Ros, d'Ensenyament) va donar lectura al comunicat de CCOO d'Euskadi de condemna a l'atemptat. La pengem aquí i recomano molt vivament la lectura

A continuació Onaindi va prendre la paraula.

En els temps de primer emergència de les plataformes tipus "Basta ya" CCOO d'Euskadi va viure un profund i duríssim debat en el que es revisava la posiciói del sindicat en relació a la violència i el terrorisme. Onaindi va liderar la posició de qui des d'un primer moment van entendre que la situació del terror "no es solucionaria mitjançant fronts, sinó amb diàleg, reconeixement de la pluralitat i del dret incontestable a la vida". Aquesta va ser la visió que es va aprovar en aquell Congrés, el mateix en que Onaindi va ser elegit Secretari General. En la intervenció d'ahir, Onaindi ens recordava aquestes coses, i reconeixia a Joan Coscubiela el seu important paper de suport en aquell congrés. Allà va nèixer una fortíssima solidaritat i una gran complicitat entre ambdós dirigents i organitzacions que ha tingut continuitat tots aquests anys, i que ben segur continuarà en el futur.

Josu va parlar sobretot de sindicalisme nacional. Primera constatació: "el sentimiento que nos identifica es el sindicato de clase y el sindicalismo con sentido nacional". Un debat que Onaindi va reclamar que s'afronti "d'una vegada per totes" a la confederació estatal de CCOO partint del reconeixement que "allí donde CCOO es referente del sindicalismo nacional, CCOO es un gran sindicato" i que a més l'opció de sindicalisme nacional per part de CCOO reforça la solidaritat de classe: "para evitar situaciones de sindicalismo autárquico, como las que vivimos en Euskadi, necesitamos la solidaridad de clase y el sindicalismo nacional".

Josu Onaindi no ha estat l'únic sindicalista vasc que corre per aquí. L'altre té bloc, i el recomanem de tot cor.

2 comentaris:

Xavier Boix ha dit...

Hola Querol, m'ha anat be el teu bloc per seguir el congrés de CC.OO.. Moltes felicitats per l'èxit, em sona... ara cal que apreteu perquè salti l'impresentable que teniu a Madrid que fa perdre credibilitat al projecte sindical de CC.OO. Per cert, no puc obrir el comunicat de CC.OO. Euzkadi sobre l'atemptat i pel que fa al bloc recomanat llàstima que no escrigui més sovint aquest xicot perquè te molta brillantor...salut !

Unai ha dit...

Eskerrik asko en la parte que me toca, tanto por el artículo como por el trato amable y cómplice que siempre hemos tenido en Catalunya. Seguro que seguiremos en contacto.