17 de des. 2008

Zapatero rebutja la moderació salarial i es compromet a no realtzar reformes al marge del diàleg social

La necessitat de Zapatero de realitzar gestos cap als treballadors i treballadores ha portat a que per primera vegada en la història de CCOO un president del govern espanyol a intervingut en l'acte inaugural. El predient espanyol ha iniciat i finalitzat la seva intervenció amb una sentit i rotund reconeixement al paper de CCOO en la conquesta i aprofundiment de la democràcia no només en el passat sinótambé en l'actualitat. I més enllà del discurs laudatori, Zapatero ha reivindicat els avenços socials i laborals del seu govern: llei de la dependència, millora del salari mínim i les pesions mínimes, permís de paternitat i aposta pel diàleg social a l'hora d'abordar reformes.

Aquest ha estat precisament un dels principals compromissos assumits per Zapatero en el congrés sindical, on ha assegurat que el govern continuarà adoptant mesures en relació al mercat de treball i les reformes per millorar la competitivitat "a través del diàleg social i únicament a través del diàleg social, i ha assegurat que "en cap cas retallarem drets dels treballadors ni acceptarem propostes de moderació salarial". Així mateix ha ratificat els compromissos delgovern en diferents matèries socials com l'extensió del permís de paternitat, la millora del poder adquisitiu del salari mínim i les pensions mínimes. Però els veritables plats forts han estat el compromís d'injectar 1.600 milions d'euros a la llei de dependència a través de les comunitats autònomes, la continuació de la millora del fons de reserva de la Seguretat Social i la destinació de 800 milions d'euros a plans de la millora de la competitivitat al ector de la construcció per aquelles empreses que es comprometin a no plantejar EROs d'extincio de contractes.

De manera molt més ambigua, el presidnt del govern s'ha mostrat"obert a les propostes sindicals per a millora la protecció social dels aturats".