8 de gen. 2009

20.782 Som present, conquerim futur

Article escrit a setembre de 2008 i publicat a Debat Juvenil

La creació d’Acció Jove com a moviment de joves de CCOO de Catalunya va suposar el naixement d’un moviment juvenil sindical nou, nascut des de la base i l’autoorganització, que va guanyar-se l’any 2000 el reconeixement oficial de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. A diferència d’altres experiènciesdins i fora de CCOO, Acció Jove és un projecte que parteix de treballadores i treballadors joves en el centre de treball, que no es va haver d’adreçar a les empreses perquè naixia a les empreses.

En Acció Jove ens hem anat construint nosaltres mateixos i hem dibuixat un projecte sindical de llarg recorregut basat en dos objectius accions: la lluita pel dret a l’emancipació de la joventut treballadora i la regeneració constant del sindicalisme de classe i nacional. Dos objectius que, juntament amb l’arrelament al centre de treball i la nostra independència activa, configuren l’ADN del nostre moviment.


La lluita pel dret a l’emancipació ha suposat concentrar la nostra acció col·lectiva en els pilars del treball digne, l’habitatge, l’educació i la participació real. Aquesta aposta suposa una acció de classe confrontada amb els poders econòmics i polítics que, d’acord amb els seus interessos, han dissenyat polítiques de joventut perifèriques que no suposen cap mena de qüestionament de les relacions de poder. Unes polítiques que s’adrecen, sota el paraigua del “consens nacional”, a un perfil de “jove oficial” en què no tenen cabuda la gran majoria de joves ciutadans reals. Una confrontació que no ha estat, que no és, gens filosòfica o ideal, sinó tremendament concreta i quotidiana.


L’acció sindical és per definició constant, perseverant i poc amiga dels focs d’artifici. No obstant
això, el treball desenvolupat en aquests anys ha comptat amb moments concrets d’important transcendència material i simbòlica. La campanya “Posem el nom de Lluís Companys a l’Estadi Olímpic”, l’aprovació del Pla estratègic de joventut de CCOO de Catalunya, la inclusió de l’emancipació juvenil com a principi rector del nou Estatut de Catalunya, o la participació en la creació d’ACTUA!, la principal plataforma unitària d’entitats juvenils que ha emergit en els darrers temps, són algunes de les fites que marquen l’empremta d’Acció Jove a la societat catalana.


En el moment en què aquestes ratlles vegin la llum, haurà tingut lloc la II Assemblea Nacional d’Acció Jove. Una assemblea que obre un nou cicle en què caldrà concentrar els esforços a agrupar una generació de treballadors que alguns volen condemnada a la precarietat laboral i social per a tota la vida, amb un objectiu clar: conquerir el nostre dret a mirar el futur amb optimisme. Aquesta però, serà una altra història i l’escriuran unes altres mans.