9 d’abr. 2009

El sistema públic educatiu, el gran absent del nou acord d'EntesaDesprés de l'inici de curs escolar més dur que s'ha produit en molts anys, en que centenars d'escoles han expressat al Govern de la Generalitat greus situacions de precarietat, el sistema públic educatiu ha estat marginat de l'actualització de l'Acord del govern d'Entesa que ahir va ser presentada per PSC, ERC i ICV-EUiA.

L'acord signat pels grups de l'esquerra catalana preveu diverses mesures polítiques a les que caldrà destinar la millora del finançament autonòmic, encara en l'aire, entre les quals es troben diferents accions en l'àmbit de la formació, especialment de la formació per a persones en atur. L'única mesura prevista en matèria d'educació bàsica és la d'assegurar la cobertura de beques-menjador. L'acord situa, fins i tot, com a tercera prioritat el desplegament "de les previsions de l'Acord Estratègic i dels grans Pactes Nacionals sobre Immigració, Habitatge i Recerca" eludint obertament cap mena d'al·lusió al Pacte Nacional per a l'Educació. L'incompliment dels compromissos del Pacte per part de PSC i ERC concretat en la tramitació de l'actual proposta de Llei d'Educació de Catalunya, que ICV-EUiA refusa, queda doncs solemnitzat amb l'acord presentat ahir.

Un abandonament que pot tenir greus conseqüències

L'absolut incompliment, per part del Govern de la Generalitat, d'incrementar l'inversió pública en educació fins a situar-nos en els estàndards europeus, dels que Catalunya és troba molt més allunyada que el conjunt d'Espanya, ha estat la base d'una política educativa dirigida pel Conseller Maragall absolutament contestada pel conjunt de la comunitat educativa i que ha provocat tres grans vagues de treballadors i estudiants del sistema públic educatiu. La no inclusió de cap compromís en aquesta camp a l'actualització del pacte d'Entesa, suposa també que l'educació queda fora de les prioritats a que es destinarà l'eventual millora del finançament de la Generalitat.

Una gravíssima irresponsabilitat.