9 de juny 2009

Eleccions europees 1: l'abstenció, primera força electoral


Ja ha estat dit en més d'una ocasió a Les Cosetes: la gent anem a votar en la mesura en que sabem que en les eleccions ens hi juguem alguna cosa, i ens quedem a casa quan pensem que la nostra vida no es veurà massa afectada pel nostre vot.

L'abstenció, força guanyadora de les darreres eleccions al Parlament Europeu no és una massa amorfa, sinó el conjunt d'electors (cadascú amb la seva personalitat i les seves idees) que es queden a casa. La resposta comfortable de que "la gent" no és conscient de la importància de les eleccions al parlament europeu té un efecte sedant de les consciències polítiques: com sempre, "la gent" és tonta o ignorant. Aquesta lectura passa de puntetes sobre dos fets rellevants:

1. la participació va ser superior en les anteriors eleccions europees

2. l'abstenció s'ha donat sobretot entre els partits d'esquerra, principalment entre els partits socialdemòcrates arreu d'europa

Conclusió 1: hi ha més gent ignorant avui que fa cinc anys.

Conclusió 2: hi ha un percentatge superior d'ignorants entre la gent d'esquerres.

Conclusió alternativa: enguany hi ha hagut un major nombre de ciutadans d'esquerres, molt especialment entre anteriors votants socialistes, que han pensat que el seu vot no tenia cap utilitat per canviar les coses. I ara siguem honestos: fins a quin punt s'han equivocat?

Una dada significativa: el vot en blanc ha estat la primera de les forces extraparlamentàries.

continuarà...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Què en penses de la despesa realitzada pel Departament d'Interior en una pista de bàsquet a una comissaria de mossos, en aquests moments de crisi, per un import de 650.000 €? ¿Creus que és coherent amb el què desprès es demana i s'explica a la ciutadania? ¿Creus que pot fomentar la desafecció de la ciutadania?. En el meu cas sí, he deixat de votar IC-V.

Anònim ha dit...

Tens tota la raó, els ciutadans no s'han equivocat: saben perfectament que votar ICV és la mateixa tonteria que votar als PSOE.