7 de jul. 2009

Andrea Palladio de la mà d'Eric R Wolf

Dos recomanacions

1. L'exposició sobre Andrea Palladio al Caixafòrum
2. La lectura de Europa y la gente sin historia d'Eric R Wolf (cortesia del Mestre López Bulla)

Conexions:

Per què les grans vil·les de la campinya britànica i del sud dels Estats Units imiten els temples romans i grecs?

A mitjans del Segle XVI pintaven bastos per la República de Venècia que va veure com el comerç a l'orient se li tallava per l'avançada turca, a europa es trobava envoltada d'enemics i el creixent comerç per l'atlàntic la marginava. I Venècia va trobar Andrea Palladio un jove arquitecte que s'ajustava millor a la seva situació: construïa amb materials més econòmics, no li queien els anells per construir obres més prosaiques com ponts i vil·les rurals de gran importància ara que el tancament dels mars portava l'aristocràcia i gran burgesia a mirar terra endins, i representava un projecte de recuperáció-reinterpretació de l'art clàssic vist com a oriund versus el gòtic estranger. Quan les coses pinten malament les societats es tanquen en el propi passat més que obrir-se a les novetats que venen de fora. O millor dit a una versió interessada del propi passat.

Del seu estudi de l'arquitectura clàssica Palladio va extreure la conclusió errònia que les columnates, escales i frontals dels temples romans i grecs eran una marca arquitectònica del conjunt d'edificis clàssics. Així va construir les noves vil·les rurals dels poderosos senyors venecians amb aquest patró. Palladio va escriure, i la seva obra va ser editada.

Els anglesos del Segle XVII, com tot projecte imperialista de l'europa occidental, van voler-se veure a ells mateixos com els continuadors de l'Imperi Romà i l'arquitectura de Palladio els hi venia com anell al dit en aquesta empresa. Així, les vil·les rurals de l'emergent aristocràcia britànica va imitar també l'arquitectura dels temples romans i va arribar posteriorment a les colònies americanes. No cal dir, que els pares de la independència americana també van voler emmirallar-se en la vella Roma.

Resulta doncs, que el famós edifici del Congrès dels Estats Units, el famós Capitoli, és fill de l'errada històrica d'un jove aprenent de canter de Pàdua i de l'invasió de constantinobla pels turcs. Un canter genial, això sí.