25 d’ag. 2011

Ha fracassat la reforma laboral?


La reforma laboral aprovada pel govern ara fa un any ha fracassat? Segons l'estudi Joves i ocupació a Catalunya presentat avui per ACCIÓ JOVE - Joves de CCOO de Catalunya, sí.  La reforma laboral va aprovar-se amb dos objectius: crear ocupació i fomentar el contracte indefinit. L'estratègia per a aconseguir aquests objectius va ser donar més facilitats per a fer contractes temporals i abaratir l'acomiadament en el cas del contracte indefinit.

Les dades que recull l'estudi del moviment juvenil sindical són demolidores: no s'ha creat més ocupació, i l'ocupació que s'ha creat ha estat temporal. L'únic canvi que ha provocat la reforma laboral és que s'han reduït els drets i proteccions dels treballadors... a canvi de res.

Les dades que sustenten aquestes afirmacions són públiques i oficials, estretes de l'Instituto Nacional de Estadística. Cal pensar doncs que el Govern i els Grups Parlamentaris les coneixen. Cóm pot ser doncs, que un cop constatat el fracàs de l'estratègia de retallar drets per a crear llocs de treball fixes el govern anunciï noves propostes que van pel mateix camí? Permetre que un lloc de treball fixe a l'empresa es cobreixi indefinidament per treballadors que van encadenant contractes temporals crearà contractes fixes? Segons l'experiència i el sentit comú, la resposta és inqüestionable: no.

Per què s'entesten doncs PSOE, PP i CiU en retallar drets laborals? La resposta potser es troba en una de les afirmacions del propi estudi sindical: seguim veient com “joventut” és sinònim de precarietat i el més preocupant, sembla que aquesta s’està convertint en una variable constant que acompanya als joves al llarg de la seva vida. Deixa de ser una situació temporal lligada al període de joventut i passa, a la pràctica, a convertir-se en el nou model de relacions laborals.

La reforma laboral ha fracassat? Depén. Si el que es persegueix és aprofitar el fantasma de l'atur per a erradicar els drets laborals de tota una generació de ciutadans, més les que vinguin darrera, l'èxit és innegable.