31 d’ag. 2011

Ha tocat sostre ICV-EUiA?


ICV-EUiA han fet bé moltes coses. Han mantingut una coalició estable que tot i les tensions naturals, manté concentrat l'electorat. Han dut a terme, cada un dels partits de la coalició, una profunda i tranquil·la renovació generacional que els ha situat en bones condicions de connectar amb les noves generacions de ciutadans d'esquerres. Mantenen un fort consens intern que envegen PSC i ERC, consolidat entorn un projecte renovat, que els evita haver de consumir esforços en batalles internes. Fruit de tot plegat han aconseguir consolidar una base electoral entre els volàtils votants de l'esquerra alternativa que permet mirar el futur amb confiança. Però...

Però no han trobat encara la línia que els connecti amb la grans massa d'electors d'esquerres desencantats amb el PSC-PSOE que estan passant a engreixar l'abstenció i el vot en blanc. Moltes d'aquestes persones desitgen una alternativa d'esquerres coherent, però no acaben de fer el pas a votar a la coalició. Són un altre perfil. No en tenen prou de saber que el seu vot servirà per a sentir les seves idees expressades en els debats polítics, reclamen un projecte més ambiciós i global del que fins ara perceben en els ecosocialistes. ICV-EUiA no ha fet sostre, el que ha fet sostre és l'actual estratègia de renovació.

Iniciativa, com a component principal de la coalició, haurà de triar en l'actual cicle polític si es conforma amb sostenir la seva actual base social confiant en la ampliació inercial que provoqui l'enfonsament socialista, o anar més enllà i fer una aposta per connectar amb aquests ciutadans que s'han quedat orfes de referents i il·lusions. Una aposta que requereix necessàriament ampliar el perfil de nous dirigents i candidats. No és que una ampliació de cares sigui suficient, però sense això no hi haurà una ampliació creïble del projecte polític.

Comfort o ambició? La proposta electoral per al 20N, ens treurà de dubtes.