15 de set. 2011

El castell de Montjuïc tornarà a ser presó

Durant gairebé tres segles la fortalesa que mira Barcelona des de Montjuïc no servia pas per protegir la ciutat, sinó per mantenir-la sotmesa, bombardejar-la, empresonar i assassinar les persones que s'aixecaven contra l'opressió. 

Avui CiU, des del Govern de la Generalitat vol que el castell de Montjuïc torni al seu estat de presó, de presó de la memòria democràtica. Precismanet de presó de la memòria d'aquells que es van aixecar contra l'opressió.

Sent conseller del Govern de la Generalitat, Joan Saura va impulsar el Memorial Democràtic donant resposta a una demanda sostinguda per molt de temps per antics resistents, families, historiadors i entitats cíviques. L'objectiu del Memorial era la "recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica durant el període entre 1931 i 1980" i en la seva direcció es va donar participació real a associacions de represaliats, experts i entitats ciutadanes.

El Memorial incomoda a CiU des del seu origen. Els dirigents de la coalició sempre s'han mostrat contraris a la  "recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica". S'hi han oposat amb els mateixos arguments dels franquistes reciclats:  els que van aixecar l'exèrcit contra els ciutadans i els que van defensar la democràcia són èticament iguals ("tots dos bàndols en van fer de tots colors" segons Duran) i la recuperació de la memòria pot "dividirs Catalunya en dos bàndols", tal i com assegura Joana Ortega.

Aprofitant la dinàmica de retallades, la primera acció de CiU des del Govern ha estat asfixiar econòmicament el Memorial. Ara pretén traslladar-ne la seu al Castell de Montjuïc per tal de mantenir-lo reclós i allunyat de la ciutadania. CiU trenca els consens entre tots els que van participar del naixement del Memorial i ha marginat els represal·liats, les famílies i els experts en la presa de decisions.

Per què CiU coincideix amb PP en considerar que la recuperació de la memòria dels lluitadors per la democràcia és perniciosa per a la societat? Qui tem la memòria dels resistents?