1 de set. 2011

Nen, què és un hashtag?

Els amics ja estan al cas, però com per Les Cosetes també s'hi deixen caure visitants ocasionals, començo aquesta entrada aclarint a què hem dedico. Des de principis de 2010 i fins d'aquí dos anys faig d'adjunt a la Secretaria d'Organització i Recursos de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Traducció: sóc un buròcrata de l'aparell sindical. I dels més joves, exceptuant evidentment la gent d'ACCIÓ JOVE.

Doncs bé, porto uns quants dies responent preguntes i mantenint debats sobre xarxes socials. Comencem sempre per conceptes generals (què és), passem a les quatre nocions tècniques (com funciona) i acabem sempre en una llarga reflexió sobre les seva naturalesa, connotacions i potencialitats. És evident que aquests debats els tinc pels passadissos de la cinquena planta de Via Laietana, on s'ubiquen les oficines de la Comissió Executiva de CCOO de Catalunya. A les empreses i seccions sindicals de base fa molt de temps que s'experimenta i es treballa sindicalment amb les xarxes socials com a eina complementària d'informació, debat i oganització sindical.

Els companys amb els que treballo potser no sabien fins fa poc el que era un "hashtag" o un "trendtopic", però són sindicalistes que tenen molt ben entrenada una mirada inquieta sobre la realitat. Hi pensava mentre llegia el molt recomanable article de Joan Subirats que avui venia a Público. Escriu en Subirats que "la política no s’acaba en les institucions, ni en els partits o els sindicats, però tampoc és cert que només hi ha (nova) política a les xarxes. Ser-hi abans, tenir estatus organitzatiu i institucional, no implica forçosament tenir més legitimitat. Uns tenen (una) experiència, els altres expressen (sovint) innovació". I em sembla que a arrel del #15M aquesta consciència latent s'està convertint a CCOO en una profunda reflexió col·lectiva.

Si la constitució de la Confederació Sindical Internacional no es pot entendre fora del context dels moviment altermundialista i la dècada dels fòrums socials, ben segur que l'eclosió dels moviments hashtag produirà en el sindicalisme canvis de llarg recorregut.