7 de set. 2011

Qui és Joan Coscubiela?

Fa escassos minuts, Joan Coscubiela ha anunciat la seva voluntat de presentar-se al procès de primàries en que els i les militants d'ICV elegirem el cap de llista de la coalició per a les properes eleccions generals del 20N.

Joan Coscubiela va nàixer al barri de la Barceloneta el 1954, en una família de treballdors implicats en la militància sindical clandestina. De ben jove va implicar-se en els moviments socials i estudiantils anti-franquistes, per la qual cosa va ser procesat pel Tribunal d'Ordre Públic del règim i empresonat el 1972.

Llicenciat en Dret va començar a col·laborar en els despatxos de Francesc Casares i Luis Salvadores, dos noms de referència en la xarxa d'advocats laboralistes implicats amb les lluites de les treballadores i treballadors en el tardo-franquisme.

Durant els anys de transició va participar en la creació del Gabinet Jurídic de CCOO, esdevenint l'advocat de la Federació de la Construcció.


Gradualment assumeix majors responsabilitats en el sindicalisme català, centrades en la defensa del sistema públic de protecció social que ha estat un element central de la seva activitat sindical. L’any 1982 va actuar, en representació de CCOO, en l’acció popular en el procés penal conegut com el «frau a la Seguretat Social», en què van resultar implicats centenars d’empresaris catalans, professionals del dret i empleats públics. En aquests anys compatibilitzava la seva responsabilitat sindical amb la feina de professor associat de Dret del Treball a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'any 1995 va ser elegit Secretari General de CCOO de Catalunya, responsabilitat que ha exercit durant tretze anys. Des d'aquesta responsabilitat va liderar el procès de modernització del sindicalisme català, l'impuls del marc català de relacions sociolaborals i la consolidació de CCOO com a primera força sindical de Catalunya.

Des de 2008, any que finalitza les seves funcions sindicals, ha retornat a l'exercici de la docència universitària centrada principalment en el dret del treball i en l'anàlisi dels moviments socials. Des d'aquesta faceta ha seguit d'aprop la configuració del 15M, sobre la qual ha publicat diversos articles de premsa.

Ah, i té bloc. 

1 comentari:

Pepe Luis López Bulla ha dit...

Un acierto, según se comenta en el Parapandesado.